Ενίσχυση της πολυεθνικής ζητεί ο Καρζάι

Ενίσχυση της πολυεθνικής ζητεί ο Καρζάι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι για την εδραίωση της σταθερότητας και της ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν και να επιθεωρήσει την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη, ο Κόφι Ανάν έφτασε χθες στην Καμπούλ, προερχόμενος από το Ισλαμαμπάντ. O κ. Ανάν, ο πρώτος γ.γ. του OHE που επισκέπτεται τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα σε διάστημα 40 ετών, έγινε δεκτός από Αφγανούς αξιωματούχους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τιμές απέδωσε άγημα ναρκαλιευτών.

«Με ενθάρρυνε ο ενθουσιασμός και η χαρά τους», δήλωσε ο γ.γ., προφανώς ικανοποιημένος και από τη συγκρότηση της επιτροπής η οποία θα διορίσει τη «loya jirga», δηλαδή το Συμβούλιο των Γερόντων που θα προετοιμάσει τις εκλογές. O κ. Ανάν επισκέφθηκε γυμνάσιο θηλέων και κατεστραμμένα τμήματα της πρωτεύουσας, προτού συνομιλήσει με τον Χαμίντ Καρζάι. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον κ. Ανάν, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης εξέφρασε για μία ακόμη φορά για λογαριασμό «πολλών Αφγανών» την επιθυμία για ενίσχυση της πολυεθνικής δύναμης και επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν.

Η Τουρκία

Δεν έγινε λόγος για τη διάρκεια παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης, τη διοίκηση της οποίας διεκδικεί, μετά το πέρας της βρετανικής θητείας, η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε χθες στην Αγκυρα «απολύτως έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ρισάρ. H Αγκυρα διατηρεί στενές επαφές και με τον Ουζμπέκο διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και υφυπουργό Αμυνας Ρασίντ Ντοστούμ, «άρχοντα» του Μαζάρ ι Σαρίφ, του οποίου η οικογένεια διαμένει στην Τουρκία.

Το θέμα της επιρροής ξένων δυνάμεων φαίνεται, πάντως, να απασχολεί τη νέα ηγεσία στο Αφγανιστάν. Το θέμα αυτό έθιξε ο ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος απηύθυνε τις προειδοποιήσεις του προς το Πακιστάν και το Ιράν, να θέσουν τέρμα στην παραδοσιακή αλλά ολέθρια τακτική της παρέμβασης στα εσωτερικά του Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο της πολεμικής εναντίον του Ιράν, την οποία έχουν υιοθετήσει αμερικανικά έντυπα με το επιχείρημα ότι η Τεχεράνη υποθάλπει φυγάδες της Αλ Κάιντα και υπονομεύει την κυβέρνηση Καρζάι, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο νεοσυσταθείς αφγανικός στρατός του Κανταχάρ και αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην επαρχία Χελμάντ σε αέναη αναζήτηση του Ομάρ, αλλά και με τελική κατεύθυνση τη Χεράτ, έδρα του υποστηριζόμενου από το Ιράν Τατζίκου πολέμαρχου Ισμαήλ Χαν.

Διαψεύδει

Ο κυβερνήτης του Κανταχάρ, Γκιούλ Αγά, διέψευσε τις πληροφορίες και διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στον πρωθυπουργό Καρζάι. Χθες, πάντως, βομβαρδίστηκαν και πάλι θέσεις στην ορεινή περιοχή Τσαγκότι Γκαρ, κοντά στην πόλη Κοστ και στα πακιστανικά σύνορα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT