«Πρασινη»Γραμμη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιολογικά προΪόντα στη Μακεδονία

Η Μακεδονία από τις περιοχές ουραγούς στον τομέα της βιολογικής γεωργίας φαίνεται ότι πραγματοποιεί εντυπωσιακή στροφή, παρουσιάζοντας πολύ υψηλά ποσοστά ανάπτυξης ιδιαίτερα στον τομέα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος είναι να καλυφθούν πολλά κενά στην αγορά ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων με τη συμπαράσταση του δήμου Καλαμαριάς. Με θέμα ακριβώς τις δυνατότητες ανάπτυξης της βιολογικής Γεωργίας και κτηνοτροφίας στη Μακεδονία, η ΔΗΩ, οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οργανώνει εκδήλωση με την υποστήριξη της Agrotica 2002, στο πλαίσιο της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2002 στην αίθουσα B΄ τους συνεδριακού κέντρου, N. Γερμανός και σε αυτήν θα μετέχουν στελέχη και γεωπόνοι της ΔΗΩ, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στη Μακεδονία.

Από τα αρχεία του ΦόρεΪν Οφις

Μια φορά κι έναν καιρό, το 1972, ένα μυστικό διευθυντήριο επτά χωρών συνωμότησε για να δυναμιτίσει την πρώτη διάσκεψη του OHE για το περιβάλλον στη Στοκχόλμη. Τα στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν χάρη στο άνοιγμα των αρχείων του Φόρεϊν Οφις, δημοσιεύονται στο περιοδικό New Scientist. Μεταξύ των συμμετεχόντων στο διευθυντήριο, ο συνήθης ύποπτος (οι Ηνωμένες Πολιτείες) αλλά και ορισμένες χώρες που θεωρούνται οικολογικά ευαίσθητες (π.χ. η Ολλανδία). Στόχος της ομάδας, που ονομάστηκε «Γκρουπ των Βρυξελλών», ήταν να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ατζέντα της διάσκεψης, σε θέματα όπως η διασυνοριακή ρύπανση και να μη θιγούν ζητήματα εμπορίου ή οικονομικής δραστηριότητας. Μέσω των μυστικών τους συναντήσεων, οι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία) πέτυχαν πράγματι τον περιορισμό της ατζέντας της διάσκεψης, η οποία ίδρυσε την UNEP, την υπηρεσία του OHE για το περιβάλλον. Αυτά βέβαια έγιναν πριν από τριάντα χρόνια και οποιαδήποτε υπόνοια ότι μπορεί να επαναληφθούν είναι κακοήθης.

Τα μεταλλαγμένα στη M. Βρετανία

Επί χρόνια, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της επιμόλυνσης συμβατικών καλλιεργειών από γενετικά τροποποιημένες. Τώρα, η βρετανική κυβέρνηση δείχνει επιτέλους να ακούει. Την περασμένη εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων συμφώνησε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ γενετικά τροποποιημένων και συμβατικών καλλιεργειών, ώστε το ποσοστό συμβατικών καλλιεργειών που επιμολύνεται να μην ξεπερνά το 0,1%. Εως τώρα, η απόσταση ασφαλείας θεωρείτο ικανοποιητική αν η επιμόλυνση περιοριζόταν στο 1%. H σύσταση αυτή δεν έχει ακόμη νομική ισχύ – όμως καταγράφει τη στροφή πολιτικής της πλέον φιλικής προς τα μεταλλαγμένα ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT