Επικοινωνιακή αναβάθμιση τηλεφώνου και υπολογιστή

Επικοινωνιακή αναβάθμιση τηλεφώνου και υπολογιστή

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Ιντερνετ έγιναν τόσο κοινές, που σύντομα η απλή τηλεφωνική συσκευή θα μεταμορφωθεί σε εργαλείο πολυμέσων. Το ίδιο έγινε και με τον προσωπικό υπολογιστή, ο οποίος ξέφυγε από την αρχική του αποστολή αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων και δεδομένων, χάρη στο Ιντερνετ.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που το παραδοσιακό τηλέφωνο επρόκειτο να αντικατασταθεί από ψηφιακό σύστημα, όπως οι συνδέσεις ΙSDκαι τα βιντεοτηλέφωνα. Μην έχοντας επιλύσει όλα τα προβλήματα ποιότητας επικοινωνίας και τιμής, το VoIP (Πρωτόκολλο φωνητικής κλήσης μέσω Ιντερνετ) δεν αναμένεται να οδηγήσει κανέναν άμεσα στα πλούτη. «H οικονομική συγκυρία είναι αρνητική, καθώς οι καταναλωτές διστάζουν να δοκιμάσουν νέα ηλεκτρονικά προϊόντα. Τελικά, όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει», λέει ο Μπεν Μουρ, αντιπρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας πώλησης προϊόντων VoΙΡ.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Ιντερνετ πραγματοποιούνται σήμερα μέσω συμβατικών τηλεφωνικών συσκευών και πολλές μεγάλες εταιρείες του χώρου επενδύουν στην εγκατάσταση δικτύων VoIP, όπως η αμερικανική AT&T και η γερμανική Deutsche Telekom. Ενα πλήρες λειτουργικό σύστημα VoIP συνδέει τα συστήματα υπολογιστών μιας επιχείρησης με τα τηλεφωνικά της δίκτυα, επιτρέποντας την εξοικονόμηση τηλεφωνικών μονάδων.

Ο ασφαλιστικός κολοσσός Lloyd’s του Λονδίνου χρησιμοποιεί σύστημα VoIP της εταιρείας Cisco Systems, ενώ τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι το καινοτόμο επικοινωνιακό σύστημα θα οδηγήσει σε οικονομία 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφαλιστική εταιρεία και τους πελάτες της, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το VoIP δεν είναι πλέον μόνον ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων από τις τηλεφωνικές κλήσεις, αφού μεταβλήθηκε σε ανεξάρτητη δύναμη στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στην Ασία. H τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλο του Διαδικτύου, ανοίγει το δρόμο σε επικερδείς δραστηριότητες, όπως άμεση τηλε-ειδοποίηση, τηλε-συσκέψεις μέσω βίντεο και συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εάν το VoIP αφορούσε μόνο τη χρήση του τηλεφώνου για την παρακολούθηση πολυμέσων, το οικονομικό μέλλον της καινοτομίας αυτής θα ήταν αμφίβολο. Το σύστημα VoIP, όμως, προσκολλάται στα υπάρχοντα τηλεφωνικά δίκτυα. Μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Net2Phone, εκτός από την εμπορία λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να πραγματοποιούν φθηνότερες τηλεφωνικές κλήσεις, έχει συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως η βρετανική BT και η γαλλική France Telecom. Οι συμμαχίες αυτές επιτρέπουν στους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς να εξοικονομούν σημαντικά ποσά αξιοποιώντας το ιδιωτικό δίκτυο της Νet2Ρhone.

Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο εκτιμά ότι οι κλήσεις VoIP έφθασαν τα 10 δισ. λεπτά τηλεφωνικού χρόνου το 2001, από 5,3 δισ. λεπτά το 2000. H εταιρεία μελετών προέβλεψε μάλιστα πως οι κλήσεις VoIP θα αποτελούν το 6% των παγκόσμιων φωνητικών κλήσεων το 2002, από 3% το 2001.

Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού το σύστημα VoIP αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό, καθώς είναι φθηνότερο για τους πελάτες από τις υπεραστικές κλήσεις και για τις επιχειρήσεις από τα σταθερά τηλεφωνικά δίκτυα.

Οπως γνωρίζουν, όμως, όλες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για τις δραστηριότητές τους, τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν την κακή συνήθεια να αποσυνδέονται και να δυσλειτουργούν, ενώ το παραδοσιακό τηλεφωνικό σύστημα έχει αποδειχθεί αξιόπιστο.

Τρία είδη συνδέσεων

– Κανονική σύνδεση τηλεφώνου σε τηλέφωνο: Σε συμβατική τηλεφωνική κλήση, κύκλωμα μεταξύ εκείνου που καλεί και του αποδέκτη της κλήσης διατηρείται ανοιχτό, για τη διάρκεια της συνομιλίας, ακόμη και όταν κανείς από τους δύο δεν μιλάει. Χρησιμοποιείται μεγάλο εύρος συχνότητας, ενώ αξιοποιείται λίγο από αυτό.

– Υπολογιστής σε τηλέφωνο: Σε κλήση υπολογιστή σε τηλέφωνο, απαιτείται μόνο μία πύλη. Το σήμα μετατρέπεται σε ψηφιακή μορφή και κατατμείται σε μέρη από τον υπολογιστή εκείνου που πραγματοποιεί την κλήση, προτού αποσταλεί μέσω Ιντερνετ στην κοντινότερη στην τηλεφωνική συσκευή πύλη.

– Υπολογιστής σε υπολογιστή: Δεν απαιτούνται πύλες. Το σήμα μετατρέπεται σε ψηφιακό, κατατμείται σε μέρη και αποστέλλεται μέσω του Ιντερνετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δεχόμενου την κλήση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT