Νέος ιός απειλεί τους χρήστες του Ιντερνετ

Νέος ιός απειλεί τους χρήστες του Ιντερνετ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών προκαλεί το φόβο των χρηστών του Ιντερνετ κυρίως στην Ασία, όπου και εντοπίσθηκε χθες. O ιός προσπαθεί να ξεγελάσει τους χρήστες του Ιντερνετ, μεταμφιεσμένος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της γνωστής εταιρείας Υahoo.

Το νέο «σκουλήκι», όπως ονομάζονται αυτού του είδους οι ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, πήρε την επωνυμία «My Party» και δεν θεωρείται ότι καταστρέφει τους μολυσμένους υπολογιστές. Εισέρχεται μάλιστα στα μηχανήματα των χρηστών, μέσω των λειτουργικών προγραμμάτων της Microsoft, Address Book και Outlook Express Database. Το «σκουλήκι» αποστέλλει αντίγραφά του σε κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχει αποθηκεύσει ο χρήστης στα αρχεία του, δίνοντας έτσι την εντύπωση στους παραλήπτες του ότι προέρχεται από γνωστή πηγή.

Ο ειδικός των ιών ηλεκτρονικών υπολογιστών Τρεντ Μάικρο δεν θεωρεί πως το σκουλήκι «My Party» παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για τους χρήστες του Ιντερνετ. Συγκρινόμενο μάλιστα με προηγούμενα σκουλήκια, όπως το Νίμντα, το Κουρνίκοβα και το Σιρκάμ, η διάδοσή του είναι αργή.

Ο ιός εμφανίζεται με τη μορφή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τίτλο: «Νέες φωτογραφίες από το πάρτι μου!». Διαθέτει συνημμένο φάκελο με όνομα www.myparty.yahoo.com. Το κείμενο του μηνύματος λέει: «Γεια σου! Το Πάρτι μου ήταν απίθανο! Εχω επισυνάψει την ιστοσελίδα μου με νέες φωτογραφίες! Εάν μπορείς, τύπωσε τις φωτογραφίες. Ευχαριστώ!».

Ο Γκράχαμ Κλάλεϊ, υπεύθυνος ασφαλείας του Διαδικτύου στην εταιρεία Sophos Anti-Virus, εκτιμά ότι ο νέος ιός έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί πολύ σημαντικά, καθώς μοιάζει να χρησιμοποιεί την αξιόπιστη πύλη της εταιρείας Yahoo, ενώ εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με διεύθυνση αποστολέα κάποιου γνωστού μας.

Η εταιρεία Sophos ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες το απόγευμα είχε δεχθεί εκατοντάδες αναφορές μόλυνσης με το νέο ιό, από εταιρικούς και οικιακούς πελάτες της στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νέος ιός, καθώς εισάγει νέα ορολογία στο χώρο της επιστήμης των υπολογιστών. O νέος όρος είναι οι «κοινωνικά σχεδιασμένοι» ιοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν ψυχολογικά τεχνάσματα για να εισέλθουν στα συστήματα των χρηστών. Τέτοια τεχνάσματα είναι η υπόσχεση για δωρεάν παροχή γυμνών φωτογραφιών (περίπτωση ιού Κουρνίκοβα) ή η ψευδεπίγραφη χρήση ονομάτων και διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις οποίες ο χρήστης αναγνωρίζει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT