Εκρηξη πανικού με 580 νεκρούς

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάγκος. Το ανεπανάληπτο νυκτερινό θέαμα στον ουρανό του Λάγκος έκρυβε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία με εκατοντάδες αθώα θύματα. Δεκάδες χιλιάδες βλήματα βαρέως πυροβολικού εκρήγνυντο και πυρομένες μάζες σιδερικών ανέβαιναν στο ουρανό σε ύψος εκατοντάδων μέτρων όλη τη νύχτα της Κυριακής σα μακάβρια πυροτεχνήματα. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη στη στρατιωτική βάση Ικέτζα όταν αποθήκη πυρομαχικών πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να σημειωθούν δεκάδες εκρήξεις τρομακτικής ισχύος.

Χθες, η μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, θρηνούσε 580 άτομα, στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους όταν πανικόβλητα προσπάθησαν να ξεφύγουν από την πύρινη κόλαση με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν ή να πέσουν στο γειτονικό κανάλι Οκε Αφα και να πνιγούν.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, εξάλλου, προτίμησαν να πηδήξουν από τα παράθυρα πολυόροφων κτιρίων για να σωθούν με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν όταν έπεσαν πάνω τους καλώδια υψηλής τάσεως, τη στιγμή που αναζητούσαν οδό διαφυγής.

Πολλοί αγνοούμενοι

Διατυπώνονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν παρά πολλοί αγνοούμενοι.

Χθες σαν παράφρονες πολλοί κάτοικοι τριγυρνούσαν στις όχθες του καναλιού φωνάζοντας τα ονόματα των παιδιών τους. O τυπογράφος Σόλα Οντούν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέσα σε λίγες ώρες τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν εκατοντάδες πτώματα «Ενας άνθρωπος έχασε και τα έξι παιδιά του», είπε ο Οντούν. «Πριν από λίγο έβγαλαν από τα νερά τα πτώματά τους. Τώρα θα πεθάνει και αυτός», είπε. Τουλάχιστον 700 μικρά παιδιά εξάλλου έχασαν τις οικογένειές τους με αποτέλεσμα να περιφέρονται έρημα στους δρόμους.

Αποθήκες πυρομαχικών

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε από παρακείμενη προς τις αποθήκες πυρομαχικών, υπαίθρια αγορά που εξυπηρετεί τις οικογένειες των στρατιωτικών που διαμένουν στη βάση. Το στρατόπεδο, εξάλλου, βρίσκεται στο κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής, ενώ ένας από τους περισσότερο φορτωμένους επικοινωνιακούς κόμβους βρίσκεται λίγο έξω από την πύλη του. Οπως έγινε γνωστό στο σημείο που στέκονταν οι πάγκοι των μικροπωλητών το έδαφος άνοιξε, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς γειτονική εκκλησία και ένα σχολείο. Και το νοσοκομείο της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές αλλά οι νοσηλευόμενοι και το προσωπικό το εγκατέλειψαν και διασώθηκαν. Οπως, εξάλλου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γενικού νοσοκομείου Ιζόλο δήλωσε ότι το νεαρότερο από τα θύματα της τραγωδίας είναι μόλις τεσσάρων ετών.

Βομβαρδισμένο τοπίο

Ολόκληρη η περιοχή Ικέτζα, κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγκος, θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο καθώς είχαν θρυματισθεί υαλοπίνακες ακόμα και στο κέντρο της πόλης, 15 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης, ενώ τόσο σπίτι και δημόσια κτίρια είχαν εμφανείς καταστροφές.

Επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης παρέλυσε επί αρκετές ώρες αφού οι τοπικοί αξιωματούχοι ματαίωσαν τις πτήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος καθώς κουρασμένοι επιβάτες αναγκάστηκαν να περιμένουν επί ώρες μέχρι να βρουν τις αποσκευές τους. Αμέσως μετά την αρχική έκρηξη στρατιώτες και αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την αποθήκη και διετάχθη η εκκένωσή της, πολλοί κάτοικοι, όμως, αψήφισαν τον κίνδυνο και παρέμειναν για να προστατεύσουν τα υπάρχοντά τους από τους κλέφτες.

Κρατικοί εκπρόσωποι και αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων εμφανίσθηκαν μετά το τραγικό συμβάν στην τηλεόραση και καθησύχασαν τους πολίτες, τονίζοντας ότι η τρομακτική έκρηξη δεν οφείλεται σε πολιτική αναταραχή. Μόλις το 1999, με την εκλογή του νυν προέδρου Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, έληξε το δεκαπενταετές στρατιωτικό καθεστώς αλλά η χώρα εξακολουθεί να μαστίζεται από τη φτώχεια, ενώ οι θρησκευτικές και φυλετικές διαιρέσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που αναφλέγεται σε τακτά διαστήματα. O πρόεδρος της χώρας Ομπασάνγκο κατέφθασε χθες το πρωί στη στρατιωτική βάση της Ικέτζα και αφού επιθεώρησε τον τόπο της τραγωδίας εστράφη προς τους συγκεντρωμένους στρατιώτες και τα μέλη των οικογενειών τους και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επανασυνδεθούν με τους αγνοούμενους συγγενείς όπως και ότι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάθος ώστε να εντοπισθούν τα αίτια της τραγωδίας. Ομως, οι υποσχέσεις του Νιγηριανού προέδρου εξόργισαν τους παρευρισκόμενους που κινηθήκαν απειλητικά εναντίον του, φωνάζοντας ρυθμικά «πρόεδρε μπες μέσα» ενώ του έδειχναν προς την κατεύθυνση της αποθήκης των πυρομαχικών από όπου εξακολουθούσαν να ξεπηδούν πύρινες γλώσσες. O διοικητής της στρατιωτικής βάσης, ταξίαρχος Τζον Αντα δήλωσε ότι ο στρατός σχεδίαζε να βελτιώσει τους χώρους αποθήκευσης των πυρομαχικών αλλά δυστυχώς τους πρόλαβε η τραγωδία.

Οργή των κατοίκων κατά του στρατού

ΛΑΓΚΟΣ. H οργή των κατοίκων του Λάγκος που δεν πρόλαβαν να θρηνήσουν τα εκατοντάδες αθώα θύματα της τρομερής έκρηξης σε αποθήκη πυρομαχικών σε στρατιωτική βάση στο Ικέτζα, στρέφεται πλέον ανοικτά εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Κύριος εκφραστής τους είναι ο κυβερνήτης της πολιτείας του Λάγκος, Μπόλα Τινούμπου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε το θάνατο των αθώων θυμάτων της έκρηξης ως «εθνική τραγωδία», δεν έκρυψε την οργή του. «Τα δάκρυα δεν αρκούν για να εκφράσουν τη λύπη μου», δήλωσε προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στις όχθες του καναλιού της περιοχής Ιζολα, ελπίζοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει μεταξύ των σορών που ανασύρονταν διαρκώς από τα νερά, κάποιον αγαπημένο που αγνοούνταν. «Δεν περιμέναμε αυτή την κατάσταση. Τόσο πολλοί άνθρωποι χάθηκαν για πάντα. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία ευθύνεται ο στρατός και όχι η κυβέρνηση», κατέληξε ο Τινούμπου. Ενας απόστρατος από το πλήθος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και πλησιάζοντας τους δημοσιογράφους άρχισε να φωνάζει: «Είναι απίστευτο. Δεχόμαστε επίθεση ακόμα και μέσα στην πόλη μας και αυτή τη φορά ευθύνεται ο στρατός. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν το ήθελαν? ήταν ένα λάθος. Είναι εντελώς ηλίθιοι», ενώ ο ιδιοκτήτης μπαρ που καταστράφηκε από ένα βλήμα μονολογούσε: «O στρατός. Αυτοί κατέστρεψαν τη χώρα επί τόσα χρόνια και τώρα κατέστρεψαν την πόλη μας. Κανείς δεν μπορεί να θέλει να ξαναγυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT