Το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την αντιμετώπιση των Αφγανών κρατουμένων από τις ΗΠΑ, η Σουηδία έφερε στο προσκήνιο ένα σχετικό, αν και λιγότερο γνωστό, ζήτημα: τα δικαιώματα όσων οι τραπεζικοί λογαριασμοί πάγωσαν κατά τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Οι ανησυχίες της Σουηδίας αφορούν τις περιπτώσεις τριών Σουηδών πολιτών, σομαλικής καταγωγής, των οποίων τα ονόματα συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο ανθρώπων και οργανώσεων, που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε από το Λευκό Οίκο τον περασμένο Σεπέμβριο. H λίστα αυτή οδήγησε στη δέσμευση των λογαριασμών τους και όλες οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκλήθησαν να συμμορφωθούν με την απόφαση.

Ετσι η Σουηδία πάγωσε τους λογαριασμούς των τριών, του 33χρονου Αμπντιράκ Αντέν, του 44χρονου Αμντουλαζίζ Αμπντί Αλί και του 27χρονου Γιουσάφ Αχμέντ Αλί, καθιστώντας τις περιπτώσεις των ανδρών αυτών εθνική υπόθεση. Παράλληλα εξελίχθηκαν σε αποδεικτικό στοιχείο πρώτου βαθμού στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, της οποίας έχει τεθεί επικεφαλής η Γαλλία, για επανεξέταση των καταλόγων με τις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ όμως αντιτίθενται σε αυτήν την επαναθεώρηση, ισχυριζόμενες ότι διακυβεύεται η συλλογή πληροφοριών.

Το διεθνές δίκαιο

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι συζήτησαν το πρόβλημα με τους Σουηδούς και άλλες χώρες-μέλη και ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν. Αν και οι επικρίσεις της Σουηδίας δεν απευθύνονται ανοιχτά σε βάρος των ΗΠΑ, συμπίπτουν χρονικά με τις έντονες διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση των αιχμαλώτων στη βάση Γκουαντάναμο. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει την ανησυχία ότι η έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρεία υποστήριξη για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι Σουηδοί έχουν πεισθεί για την αθωότητα των τριών ανδρών, αλλά ότι η σουηδική κυβέρνηση και τα δικαστήρια δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαπιστώσουν αν είναι ένοχοι ή όχι και δεν μπορούν επίσης να εφεσιβάλουν την απόφαση. Στο μεταξύ οι άνδρες, που επιμένουν ότι απλά μετέφεραν κονδύλια στις οικογένειές τους στη Σομαλία, έχουν μείνει χωρίς λεφτά. O συνήγορός τους αποκάλυψε ότι έχουν παγώσει πάνω από 100.000 δολάρια. H υπόθεση έχει προσελκύσει μεγάλη δημοσιότητα και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, με δεδομένο ότι ο Αντέν είναι υποψήφιος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις προσεχείς εκλογές του φθινοπώρου. Πολλές προσωπικότητες στη Σουηδία αψήφησαν τις κυρώσεις και συγκέντρωσαν χρήματα, για να καλύψουν τα νομικά έξοδα των τριών συμπολιτών τους. Την υπεράσπισή τους ανέλαβε ένας από τους σημαντικότερους δικηγόρους της χώρας, ο Λέιφ Σιλμπέρσκι, ενώ ο διευθυντής μεγάλης οικονομικής εφημερίδας έδωσε στον Αντέν δουλειά. Παράλληλα η Σουηδία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει τη μαύρη λίστα.

Ηγείται η Γαλλία

Στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικεφαλής της προσπάθειας για τη θέσπιση κανόνων στην επιβολή κυρώσεων έχει τεθεί η Γαλλία. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να καθορισθούν ορισμένα κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει άμεση σχέση των υπόπτων με την Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν, καθώς κι ένας μηχανισμός επανεξέτασης του καταλόγου σε συστηματική βάση. «H Γαλλία είναι αποφασισμένη να ορίσει σαφείς διαδικασίες και κριτήρια για να ελεγχθεί ο κατάλογος», εξήγησε ο Γάλλος πρέσβης στον OHE, Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT