H Σαουδική Αραβία εστία αναταραχής για την Ουάσιγκτον

H Σαουδική Αραβία εστία αναταραχής για την Ουάσιγκτον

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου Μπους και του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξελίσσεται η αποσαφήνηση του νομικού καθεστώτος όσων κρατούνται στη βάση Γκουαντανάμο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείοντας τα ώτα στις προτροπές του στενού του συνεργάτη, επρόκειτο χθες να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο υπαγωγής τους στη Συνθήκη της Γενεύης. H υπόθεση Γκουαντανάμο, όμως, δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να σιγοκαίουν μικρές εστίες πιθανής ανάφλεξης και χθες, Αμερικανοί στρατιώτες χρειάστηκε να παλέψουν επί εννέα ώρες για να εξοντώσουν τελικά έξι μαχητές της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν οχυρωμένοι σε νοσοκομείο του Κανταχάρ.

Δυσμενές είναι το κλίμα και στο Πακιστάν, όπου εξτρεμιστική οργάνωση κρατάει όμηρο δημοσιογράφο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». O μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, ελλοχεύει στον άλλοτε στενό συνεργάτη και σύμμαχο της Ουάσιγκτον, τη Σαουδική Αραβία. Στην υφέρπουσα διαφωνία για την παραμονή ή μη των αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της ήλθε χθες να προστεθεί η προειδοποίηση προς τον πρόεδρο Μπους να «σεβαστεί τον Γιασέρ Αραφάτ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT