Καθαρίζετε καλά τους φακούς επαφής, κίνδυνος τύφλωσης

Καθαρίζετε καλά τους φακούς επαφής, κίνδυνος τύφλωσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ειδικά απολυμαντικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των φακών επαφής δεν είναι αρκετά ισχυρά και δεν εξοντώνουν όλους τους λοιμογόνους οργανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία ελκών στα μάτια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του Τμήματος Ιατρικής Παρασιτολογίας του πανεπιστημίου της Βιέννης. Ειδικότερα, οι Αυστριακοί ερευνητές βρήκαν ότι τα συμβατικά καθαριστικά διαλύματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μικρόβιο ακανθαμοιβάδα.

Είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητος ο καλός καθαρισμός των φακών επαφής και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς μόνον έτσι μπορεί να προληφθεί μια λοίμωξη που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε κερατίτιδα κατάσταση επιφέροντας οριστικές βλάβες στην όραση.

Οι χρήστες φακών επαφής γνωρίζουν ότι κάθε βράδυ πρέπει να τους απολυμαίνουν εμβαπτίζοντάς τους στα ειδικά διαλύματα που τις περισσότερες φορές περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, το γνωστό σε όλους οξυζενέ. Οι Αυστριακοί ειδικοί όμως λένε ότι ο μονοκύτταρος οργανισμός έχει ανθεκτικότητα, καθώς μπορεί να λάβει δυο μορφές την ενεργό «τροφοζωιτή» και την πολύ λιγότερο ενεργό, «κύστη»

Οι κύστες αναπαράγονται πολύ σπανιότερα και είναι ευάλωτες στα συστατικά των καθαριστικών διαλυμάτων. Ωστόσο, οι Αυστριακοί διαπίστωσαν ότι, έπειτα από οκτώ ώρες παραμονής των φακών στο καθαριστικό διάλυμα, επιβίωσαν κάποιες κύστες. Οι ειδικοί τώρα λένε ότι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είχαν ορισμένα διαλύματα που χρησιμοποιούνται σε δύο φάσεις και περιέχουν 0,6% υπεροξειδίου του υδρογόνου. Αντιθέτως, τα διαλύματα που δεν περιέχουν οξυζενέ μπορούν να εξαλείψουν τις κύστες μόνον ορισμένων μορφών του μικροβίου. Επίσης, πολύ άσχημα ήταν τα αποτελέσματα διαλύματος οξυζενέ που χρησιμοποιείτο σε μία μόνο φάση, καθώς, όπως αποδείχθηκε, όλες οι κύστεις επιβίωσαν παρά την οκτάωρη παραμονή των φακών μέσα στο υγρό.

Οι μαλακοί φακοί επαφής

Οσοι προτιμούν τους μαλακούς φακούς επαφής διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων στα μάτια, γεγονός που συχνά οδηγεί σε μόνιμη βλάβη της όρασης. Οι συντάκτες της έκθεσης, που δημοσιεύεται στο British Journal of Otthalmology προτίνουν στους χρήστες να επιλέξουν με μεγάλη προσοχή το καθαριστικό διάλυμα που θα χρησιμοποιήσουν και κυρίως να διατηρούν τις θήκες των φακών κατά το δυνατόν απολυμασμένες, τοποθετώντας τις στο φούρνο μικροκυμάτων, βράζοντας τις ή απλώς αλλάζοντας τις συχνά. O ειδικός στις ασθένειες των οφθαλμών του Ινστιτούτου Οφθαλμογίας και το Οφθαλμιατρικού Νοσοκομείου Μούρφιλντς του Λονδίνου τόνισε ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει την ικανότητα να διατηρείται στη ζωή μέσα στα υπόλοιπα που παραμένουν στις θήκες των φακών επαφής. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ακανθαμοιβάδα στα καθαριστικά διαλύματα των φακών επαφής. Οι οργανισμοί αυτοί οι οποίοι ζουν στα υπολείμματα που παραμένουν στις θήκες μεταβολίζουν με πολύ βραδύτερους ρυθμούς και διαθέτουμε στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά. Κανένα, άλλωστε, από αυτά δεν κατέγραψε ικανοποιητικά αποτελέσματα όταν τοποθετήθηκε στο εσωτερικό των ειδικών θηκών».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT