Ελπίδα σε ασθενείς με έιτζ από αντίγραφα φαρμάκων

Ελπίδα σε ασθενείς με έιτζ από αντίγραφα φαρμάκων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτηνά αντίγραφα φαρμάκων, που μπορούν να κρατήσουν στη ζωή τους ασθενείς με έιτζ, εισήχθησαν από τη Βραζιλία στη Νότιο Αφρική από γιατρούς και ακτιβιστές, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί πατεντών, προκειμένου να αποδείξουν στις εξαθλιωμένες χώρες ότι έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν όσους έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Οπως αποκαλύφθηκε προχθές, μέλη της Εκστρατείας για την ανάληψη Δράσης στις Θεραπείες (TAC) μετέφεραν δύο φορτία φαρμάκων, που κατέληξαν στα χέρια των εθελοντών γιατρών της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ήδη με μεγάλη επιτυχία σε 50 ασθενείς στη Χιαγελίτσα, μία μικρή πόλη έξω από το Κέιπ Τάουν. Οι 50 αυτοί άνθρωποι, που θα είχαν πεθάνει αν δεν ελάμβαναν τα εισαγόμενα φάρμακα, νοσηλεύονται στις κλινικές μολυσματικών νόσων της οργάνωσης.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι εκδοχές του AZT, του 3TC και ενός συνδυασμού αμφοτέρων με νεβιραπίνη. Συνιστούν έτσι ένα βασικό, τριπλό κοκτέιλ, το οποίο χορηγείται σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα του ιού στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. H κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής είχε αρνηθεί να χρηματοδοτήσει την αγωγή, διατυπώνοντας ερωτήματα για την τοξικότητά της, αλλά και για το κόστος της.

«Αυτοί οι άνθρωποι πάνε πολύ καλά. Ενα πολύ σημαντικό μήνυμα είναι να αποδείξουμε ότι τα φάρμακα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις φτωχές περιοχές του πλανήτη και ότι αυτό είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και στη Νότιο Αφρική, όπου η κυβέρνηση και ειδικά ο πρόεδρος δεν αναγνωρίζουν ότι ο ιός HIV προκαλεί έιτζ και αρνείται να χορηγήσει τη σχετική αγωγή», ανέφερε εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η αγορά των φαρμάκων, που παρασκευάζονται στη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, οδηγεί στον υποδιπλασιασμό του ημερήσιου κόστους της αγωγής, αφού, όπως εξήγησε η οργάνωση, η τιμή της μειώνεται από 3,2 δολάρια σε 1,55. Κατά την περυσινή συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ντόχα του Κατάρ οι αναπτυσσόμενες χώρες εξασφάλισαν τη διαβεβαίωση ότι θα μπορούσαν να παραβλέψουν τη νομοθεσία περί πατεντών προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. H Νότιος Αφρική θα μπορούσε λοιπόν να εκμεταλλευθεί την εξαίρεση αυτή για να αγοράσει φτηνά φάρμακα, αντί να επικαλείται την ανεπαρκή υγειονομική υποδομή για την ασφαλή χρήση τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT