Ναι στην εισαγωγή βλαστοκυττάρων, λέει η γερμανική Βουλή

Ναι στην εισαγωγή βλαστοκυττάρων, λέει η γερμανική Βουλή

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H γερμανική βουλή επέτρεψε χθες την εισαγωγή νεαρών εμβρύων από το εξωτερικό και τη χρησιμοποίησή τους για ερευνητικούς σκοπούς, τερματίζοντας την οξύτατη δημόσια διαμάχη που εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο στη χώρα. Μετά την πρόσφατη μερική απαγόρευση της έρευνας των βλαστοκυττάρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία υιοθετεί μία μέση στάση, επιτρέποντας την έρευνα σε έμβρυα που έχουν ήδη δημιουργηθεί αλλά απαγορεύοντας τη δημιουργία νέων.

Τα έμβρυα που βρίσκονται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο της διαίρεσής τους και αποτελούνται από λίγα μόνο κύτταρα (βλαστοκύτταρα) είναι ένας από τους πλέον υποσχόμενους αλλά και αμφιλεγόμενους μελλοντικούς τομείς της ιατρικής έρευνας. Στη Γερμανία, η σχετική διαμάχη δίχασε βαθύτατα τα πολιτικά κόμματα, αντιπαραθέτοντας τον καγκελάριο Σρέντερ, που επιθυμούσε την τόνωση της γερμανικής βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, με τον πρόεδρο Ράου, που θεωρούσε ότι η έρευνα παραβιάζει τους βασικούς κανόνες της ηθικής. Οι αντίπαλοι της έρευνας των βλαστοκυττάρων, που συνέλεξαν 75.000 υπογραφές, υποστηρίζουν ότι η έρευνα αυτή ανοίγει την πόρτα στην ανθρώπινη κλωνοποίηση και ότι, μια χώρα με βεβαρημένο παρελθόν σε ό,τι αφορά τα πειράματα γενετικής επί ναζισμού, δεν πρέπει να βαδίσει ξανά στον ίδιο δρόμο. «Αν αρνηθούμε τις εισαγωγές βλαστοκυττάρων, τότε τι θα πούμε όταν κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα φάρμακα, που θα έχουν αναπτυχθεί με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, για ασθένειες θεωρούμενες ως ανίατες;», είπε ο Σρέντερ στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία. Τελικά, δύο ψηφίσματα (ένα που απαγόρευε πλήρως τις εισαγωγές βλαστοκυττάρων και ένα που τις επέτρεπε χωρίς περιορισμούς) απορρίφθηκαν, ενώ αυτό που εγκρίθηκε (με 340 ψήφους επί 617 βουλευτών) επιτρέπει τις εισαγωγές με αυστηρούς περιορισμούς. H Γερμανία απαγορεύει τη χρήση ανθρωπίνων εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς, όμως η χθεσινή ψηφοφορία ήταν απαραίτητη για να κριθεί αν η έρευνα μπορεί να προχωρήσει επωφελούμενη από τα αποθέματα βλαστοκυττάρων που ήδη υπάρχουν σε πέντε χώρες (Αυστραλία, Ινδία, Ισραήλ, Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες). Τα αποθέματα αυτά έχουν προκύψει μέσα από τις διαδικασίες της τεχνητής γονιμοποίησης, στις οποίες συνήθως δημιουργούνται περισσότερα έμβρυα από τα επιθυμητά.

Πέρυσι, η Βρετανία επέτρεψε την ιατρική έρευνα στα ανθρώπινα έμβρυα, ένω πριν από μερικούς μήνες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους είχε επιτρέψει την έρευνα μόνο στα υπάρχοντα αποθέματα βλαστοκυττάρων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT