Μιλόσεβιτς: Δεν σκοπεύω να διαφύγω

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. «Αποφυλακίστε με και σας υπόσχομαι ότι θα εμφανιστώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Δεν πρόκειται να διαφύγω» Με αυτό το αίτημα, εμφανώς ηπιότερος απ’ ό,τι τις προηγούμενες φορές, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης σε μια ακρόαση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιζόταν αν τελικά ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας θα αντιμετωπίσει μια ή δύο δίκες τον επόμενο μήνα για τα εγκλήματα πολέμου.

Πρώτη φορά μίλησε

Και για να δείξει το πραγματικό ενδιαφέρον του για τις επερχόμενες δίκες, ο κ. Μιλόσεβιτς προσέθεσε: «Είμαι προετοιμασμένος να έλθω σε όλες τις δίκες, γιατί αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσα ποτέ να χάσω. Πρόκειται για μάχη» Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επετράπη στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να προβεί σε μακροσκελή δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου. Τις προηγούμενες φορές, οι δικαστές του έκλειναν τα μικρόφωνα, απαγορεύοντάς του ουσιαστικά να μιλήσει, με το αιτιολογικό ότι η αίθουσα του δικαστηρίου δεν είναι χώρος για πολιτικές ομιλίες.

Δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πιο σημαντικής δίκης για εγκλήματα πολέμου στην ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης από την εποχή της Νυρεμβέργης, πέντε εφέτες δικαστές, κατήγοροι, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οι δικηγόροι συναντήθηκαν χθες προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία.

Το εφετείο καλείται να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την απόφαση κατωτέρου δικαστηρίου για τον διαχωρισμό της διαδικασίας εις βάρος του κ. Μιλόσεβιτς σε δύο δίκες. H Κάρλα Ντελ Πόντε, η οποία συνέταξε και στοιχειοθέτησε το κατηγορητήριο, υποστηρίζει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς πρέπει να δικαστεί σε μια και μοναδική διαδικασία και αυτό γιατί ο ρόλος του στους τρεις πολέμους -αυτούς της Κροατίας, της Βοσνίας και του Κοσόβου- στους οποίους κατηγορείται ότι πραγματοποίησε εθνικές καθάρσεις, αποτελούσαν μέρος ενός ευρύτερου «εγκληματικού σχεδίου» με σκοπό τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας».

«Υπήρξε», τόνισε η κατήγορος Κάρλα Ντελ Πόντε, «μια ευρύτερη στρατηγική βίαιας εξοστράκισης των μη Σέρβων από μεγάλες περιοχές της Βοσνίας, της Κροατίας και του Κοσόβου». Το διεθνές δικαστήριο αποδέχεται την εκδίκαση παραπάνω της μιας υπόθεσης στην ίδια διαδικασία «εάν η αλληλουχία των πράξεων που διεπράχθησαν συνιστούν μια ενιαία πράξη και τα καταγγελθέντα εγκλήματα διεπράχθησαν από τον ίδιο κατηγορούμενο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT