Το σχέδιο Μπους για τις ΗΠΑ και τον κόσμο

Το σχέδιο Μπους για τις ΗΠΑ και τον κόσμο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ο προϋπολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης, θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ο εθελοντισμός, αλλά και το μεγαλείο του αμερικανικού λαού ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην ομιλία του Τζορτζ Μπους για την Κατάσταση του Εθνους. Σε μία καθ’ όλα προσεγμένη ομιλία, η οποία απέπνεε τον αέρα της νίκης, ο Αμερικανός πρόεδρος, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Βουλής, πέτυχε να περάσει και στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως όμως προς τη διεθνή κοινότητα, το μήνυμα της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο.

Διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι το χωριστικό σύνθημα «Είστε μαζί μας ή εναντίον μας», που την επαύριο της επίθεσης στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον έκανε το γύρο του κόσμου, έχει πλέον εδραιωθεί στη συλλογιστική του προέδρου Μπους ο οποίος ανήγαγε σε νέο «άξονα τρόμου» το Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τις κυβερνήσεις τους να συμμορφωθούν, όπως συνεμορφώθη και το Πακιστάν… αλλιώς, «θα σας αναλάβουμε εμείς».

Το ίδιο απόλυτη ήταν η θέση του και στα οικονομικά των ΗΠΑ, όπου σχεδόν προσπέρασε τον ελλειμματικό προϋπολογισμό, σπεύδοντας να δώσει έμφαση στην ενέργεια, στις νέες μορφές της, αλλά και στις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, βρήκε το χρόνο να συνοψίσει στην οικονομική του πολιτική στο όραμά του, τη δημιουργία δηλαδή πολλών θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των συνταξιούχων.

Περιστοιχισμένος από πυροσβέστες που υπερέβαλαν εαυτούς κατά τη διαδικασία διάσωσης των εγκλωβισμένων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ο πρόεδρος Μπους εξήρε το μεγαλείο της αμερικανικής ψυχής, αλλά και τον εθελοντισμό, προτείνοντας ότι κάθε Αμερικανός θα πρέπει να διαθέσει στον εθελοντισμό 4.000 ώρες, δηλαδή δύο χρόνια από τη ζωή του! Και φυσικά, κατάφερε να κάνει το ακροατήριό του να δακρύσει, όταν διηγήθηκε πώς το παιδί ενός θύματος της 11ης Σεπτεμβρίου πέταξε την μπάλα του στον ουρανό, υποσχόμενο ότι δεν θα ξαναπαίξει φούτμπολ μέχρι να τον συναντήσει.

Πριν από ένα χρόνο, πολλοί διατείνονταν ότι ήταν ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση. Σήμερα, η εικόνα του Αμερικανού προέδρου διαψεύδει όσους αμφέβαλλαν για τις ικανότητές του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT