Σασόν: «Οι παραλληλισμοί με το Ολοκαύτωμα είναι απαράδεκτοι»

Σασόν: «Οι παραλληλισμοί με το Ολοκαύτωμα είναι απαράδεκτοι»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από την ίδρυση του κράτους μας, σε όλες τις κρίσιμες ώρες βρεθήκαμε μόνοι μας. Φαίνεται ότι η μοναξιά είναι κάτι σαν πεπρωμένο του κράτους του Ισραήλ». M’ αυτά τα λόγια συνόψισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Νταβίντ Σασόν, τις εκτιμήσεις του για τις καταιγιστικές διεθνείς αντιδράσεις που προκαλούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού στις παλαιστινιακές περιοχές.

κατανόηση από τις ΗΠΑ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Σασόν αναγνώρισε πάντως ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Σαρόν συναντούν την κατανόηση των Ηνωμένων Πολιτειών «γιατί οι Αμερικανοί ένιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει τρομοκρατία, στις 11 Σεπτεμβρίου». Σχετικά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «επηρεάζονται από τη συμπάθεια της ελληνικής κοινής γνώμης για τους αραβικούς λαούς». Οσο για τη ματαιωθείσα μεσολαβητική πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο Ισραηλινός πρεσβευτής υποστήριξε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου «είναι πάντα ευπρόσδεκτος, αλλά στη συγκεκριμένη φάση η κυβέρνησή μας δεν μπορούσε να του εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά του στη Ραμάλα».

Απαντώντας σε ερώτηση της «K» για το ενδεχόμενο εξόντωσης του Γιασέρ Αραφάτ, ο Ισραηλινός πρεσβευτής δήλωσε: «Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μια παρόμοια εξέλιξη δεν θα εξυπηρετούσε κανένα στρατηγικό στόχο του Ισραήλ. Στόχος μας δεν είναι η καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως υποστηρίζεται από μερίδα του Τύπου, αλλά η καταστροφή της υποδομής της παλαιστινιακής τρομοκρατίας». Υποστήριξε δε ότι, σε αντίθεση με ό,τι μεταδίδεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Γιασέρ Αραφάτ και οι συνεργάτες του διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα και ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους.

Ο κ. Σασόν διέψευσε επίσης τις πληροφορίες του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» σύμφωνα με τις οποίες τριάντα Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Σε ερώτησή μας γιατί, εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν επιτράπηκε στους ξένους δημοσιογράφους να επισκεφθούν τον τόπο του καταγγελθέντος εγκλήματος, επικαλέσθηκε λόγους ασφαλείας. O κ. Σασόν εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τον παραλληλισμό, από μερίδα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου, των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί. «Πρόκειται για μια φριχτή ταύτιση που δεν υπακούει σε καμία ιστορική αναλογία», δήλωσε.

Αλλόκοτη ιστορική παρομοίωση

Δεν απέφυγε, ωστόσο, ο ίδιος μια άλλη, τουλάχιστον αλλόκοτη ιστορική παρομοίωση, παραλληλίζοντας την «ιντιφάντα» με τον… ισπανικό εμφύλιο! «Οπως ο ισπανικός εμφύλιος έγινε πεδίο δοκιμής νέων όπλων (σ.σ. των ναζί) που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και η ιντιφάντα εγκαινιάζει μια νέα μέθοδο πολέμου εναντίον του ελεύθερου κόσμου, με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας». Π.Γ.Π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή