Παρέμβαση Πάπα για τα σκάνδαλα της παιδεραστίας

Παρέμβαση Πάπα για τα σκάνδαλα της παιδεραστίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε μία πρωτόγνωρη για τα χρονικά του Βατικανού υπόθεση, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος B΄ θα έχει την επόμενη εβδομάδα διήμερες επαφές με όλους τους Αμερικανούς καρδινάλιους, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της αμερικανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο επλήγη ανεπανόρθωτα από τα αλλλεπάλληλα σκάνδαλα παιδεραστίας. H είδηση δημοσιοποιήθηκε χθες με τη λακωνική ανακοίνωση του Βατικανού, στην οποία αναφέρεται ότι στη διάρκεια των συνομιλιών «θα εξετασθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ από τα σκάνδαλα παιδοφιλίας και θα καθορισθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την αποκατάσταση της ασφάλειας των οικογενειών και της εμπιστοσύνης των κληρικών και των πιστών».

Ο στόχος

Η συνάντηση της προσεχούς Τρίτης έχει στόχο να ανασκευάσει την εικόνα απραξίας του Πάπα και του Βατικανού μετά τα σκάνδαλα. Εκτός από την αμερικανική Εκκλησία, παρόμοια κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες. «Με αυτήν τη συνάντηση ο Αγιος Πατέρας δείχνει τη βαθύτατη ανησυχία του», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Τζον Π. Φόλεϊ, πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινωνικών Επικοινωνιών του Ποντίφικα στο Βατικανό. Στις διήμερες συνομιλίες θα παραστούν επίσης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Συνόδου Καθολικών Επισκόπων, οι οποίοι είχαν ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα τον 81χρονο Πάπα για τα σκάνδαλα και την κρίση που επακολούθησε. «Αυτές οι επαφές επιτάχυναν τον δίαυλο πληροφόρησης», εξήγησε ο Αμερικανός βιογράφος του Πάπα, Τζορτζ Βάιγκελ, και μετέφεραν στο Βατικανό το ακριβές μέγεθος της κρίσης. «Υπάρχει σε εξέλιξη μια γνήσια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα αποτρόπαια περιστατικά, τα οποία επηρεάζουν τη θεμελιώδη ακεραιότητα της Εκκλησίας», πρόσθεσε ο Βάιγκελ, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρώμη.

Οκτώ καρδινάλιοι

Βασικά μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι οι οκτώ καρδινάλιοι, υπεύθυνοι για την Αρχιεπισκοπή: ο καρδινάλιος Ουίλιαμ Κίλερ της Βαλτιμόρης, ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο της Βοστώνης, ο καρδινάλιος Φράνσις Τζορτζ του Σικάγο, ο καρδινάλιος Εϊνταμ Μάλντα του Ντιτρότι, ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι του Λος Αντζελες, ο καρδινάλιος Εντουαρντ Ιγκαν της Νέας Υόρκης, ο καρδινάλιος Αντονι Μπεβιλάτσκα της Φιλαδέλφειας και ο καρδινάλιος Τίοντορ Μακ Κάρικ της Ουάσιγκτον. Τέσσερις εξ αυτών επιβεβαίωσαν ήδη ότι θα μεταβούν στη Ρώμη, ενώ εκπρόσωπος της συνόδου Καθολικών Επισκόπων ανακοίνωσε χθες ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του σώματος.

Δεκάδες Αμερικανοί ιερείς όλων των βαθμίδων έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων εξ αυτών, που εκλήθησαν στη Ρώμη, αλλά ο Πάπας αναφέρθηκε πολύ σύντομα για το ζήτημα.

Ο Βάιγκελ ανάφερε ότι σημείο καμπής για την τελική απόφαση του Πάπα αποτέλεσε η ενημέρωσή του από τη σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων την περασμένη εβδομάδα. «Καθώς το Βατικανό δεν είναι τμήμα της διαδικτυακής κουλτούρας, χρειάστηκε η κατάθεση των δύο εκπροσώπων ότι επρόκειτο για πραγματική κρίση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βιογράφος του Ποντίφικα. H Εκκλησία κατηγορείται ότι συγκάλυψε τη συμπεριφορά των ιερέων, μεταθέτοντας όσους υπέπεσαν στο έγκλημα της παιδεραστίας από τη μία θέση στην άλλη. Ηδη έχει καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και αντιμετωπίζει δεκάδες αγωγές από τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Στο μάτι του κυκλώνα

Ο καρδινάλιος της Βοστώνης έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, επειδή αναγνώρισε ότι μετέθεσε έναν ιερέα σε άλλη θέση, παρόλο που γνώριζε τις κατηγορίες σε βάρος του. Τον περασμένο μήνα ο συγκεκριμένος ιερέας καταδικάσθηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης. Ωστόσο ο Μπέρναρντ Λο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την τέταρτη σημαντικότερη Αρχιεπισκοπή της χώρας.

Ανάλογες κατηγορίες αντιμετώπισε και ο καρδινάλιος Εντουαρντ Ιγκαν της Νέας Υόρκης, όταν ήταν επίσκοπος Μπρίτζπορτ στο Κονέκτικατ, αλλά μέχρι σήμερα επιμένει ότι ενήργησε σωστά.

Αποπέμφθηκαν

Στην Αρχιεπισκοπή του Ρότζερ Μαχόνι, το Λος Αντζελες, που είναι και η μεγαλύτερη της χώρας, δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι σημειώθηκαν οκτώ πρόσφατες υποθέσεις αποπομπής ιερέων, λόγω παιδεραστίας. O ίδιος ο Μαχόνι έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας πριν από 32 χρόνια, αλλά η αστυνομία απέρριψε την κατηγορία.

«Ενας υγιής διάλογος με αξιωματούχους του Βατικανού είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση της ζημιάς και τη δημιουργία μιας διαφανέστερης και ειλικρινέστερης αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων στο μέλλον», ανέφερε χθες ο Μαχόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT