Τα σκάνδαλα πνίγουν τους Σοσιαλδημοκράτες

Τα σκάνδαλα πνίγουν τους Σοσιαλδημοκράτες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες απομένουν μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δίνει την εικόνα του βέβαιου ηττημένου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων, που έδωσαν στη δημοσιότητα διάφορα Ινστιτούτα Δημοσκόπησης, προκύπτει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εξασφαλίσουν τη νίκη στις 22 Σεπτεμβρίου. Κατόπιν αυτού, την περασμένη Δευτέρα, η ηγεσία του SPD αντέδρασε. Ετσι από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή 18 ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί, το κόμμα θα εγκαινιάσει την τελευταία φάση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οδυνηρά «ολισθήματα»

Με εξαίρεση ένα Ινστιτούτο, όλοι οι υπόλοιποι ειδικοί στις δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών θα αποσπάσει σαφή πλειοψηφία. Βάσει των σφυγμομετρήσεων, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν απώλειες της τάξης του 5%, ενώ αντιθέτως το CDU αύξησε τη δύναμή του και τώρα προηγείται κατά οκτώ περίπου ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος κόμματος. Το στοιχείο που πρέπει να δημιουργεί περίσκεψη στην ερυθροπράσινη κυβέρνηση είναι ότι ο αντίπαλος του Γκέρχαρντ Σρέντερ Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Εντμουντ Στόιμπερ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής πίσω από τον καγκελάριο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στο ερώτημα «ποιος από τους δύο θα ήταν ο καλύτερος κυβερνήτης για τη Γερμανία;».

Η πτώση της δημοτικότητας του καγκελαρίου οφείλεται σε ορισμένα οδυνηρά «ολισθήματα» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες. H απόλυση του προέδρου της Telekom Ρον Ζόμερ, η οποία υποκινήθηκε με «ντιλετάντικο» τρόπο από την καγκελαρία, μάλλον έβλαψε παρά ωφέλησε τον κ. Σρέντερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καγκελάριος θέλησε να παρέμβει ως από μηχανής Θεός και σωτήρας των μικρομετόχων του ημικρατικού Ομίλου Telekom, ο οποίος τελεί υπό οικονομική κατάρρευση. O καγκελάριος πίστευε ότι έτσι θα αποδείκνυε τις ικανότητές του στα οικονομικά.

Αρνητικά επέδρασε και η πρόσφατη υπόθεση περί τον παραιτηθέντα υπουργό Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ. Αυτός άφησε ιδιοκτήτη εταιρείας δημοσίων σχέσεων να τού ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και να τον εμπλουτίσει με ποσό άνω των 100.000 μάρκων. Πράγματι, ο καγκελάριος αντέδρασε με ασυνήθιστη ταχύτητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και απέλυσε τον άφρονα υπουργό. Οταν όμως έγινε γνωστό ότι κορυφαίος πολιτικός των Πράσινων κυβερνητικών εταίρων του κ. Σρέντερ είχε δεχτεί πίστωση ύψους 80.000 μάρκων με άκρως συμφέροντες όρους από τον ίδιο επιχειρηματία, το κόστος για την ερυθροπράσινη κυβέρνηση προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις.

Η ανεργία στα ύψη

Στις δύο αυτές επιζήμιες υποθέσεις προστίθενται τώρα και οι δείκτες της ανεργίας. Οπως έχει ήδη διαρρεύσει, ο αριθμός των ανέργων κατά το μήνα Ιούλιο θα υπερβεί και πάλι τα τέσσερα εκατομμύρια. Και σύμφωνα με κορυφαίο εμπειρογνώμονα των δημοσκοπήσεων, όλα αυτά μαζί ενίσχυσαν τη δυσμενή άποψη των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση Σρέντερ, άποψη που συνοψίζεται στη διαπίστωση «δεν τα καταφέρνουν».

Η ηγεσία του SPD αξιολόγησε την κατάσταση και έλαβε μέτρα. Ετσι αύριο, Δευτέρα, με αφετηρία το Αννόβερο και με τον καγκελάριο Σρέντερ επί του προεκλογικού άρματος των Σοσιαλδημοκρατών αρχίζει η μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα. H έναρξη του «γύρου της Γερμανίας» είχε προγραμματισθεί για τις 23 Αυγούστου. Τώρα, όμως, όπως ανακοίνωσε και ο γ.γ. του SPD Φραντς Μίντεφερινγκ την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούν σοβαρά με τις συνέπειες των αρνητικών δημοσκοπήσεων. Την Πέμπτη, η ηγεσία του κόμματος θα συνέλθει σε έκτακτη σύνοδο, προκειμένου να επεξεργαστεί τη νέα ιδέα περί της στρατηγικής, που θα υιοθετήσει στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας.

Εν αναμονή… ιδέας

Η ανασυγκρότηση είναι όντως αναγκαία, κυρίως για την κινητοποίηση της αμιγώς σοσιαλδημοκρατικής εκλογικής πελατείας. Διότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, περίπου το 30% των ψηφοφόρων δεν έχουν ακόμη αποφασίσει σε ποιον θα ρίξουν την ψήφο τους στις 22 Σεπτεμβρίου. Πολλοί από τους αναποφάσιστους αυτούς υπήρξαν ψηφοφόροι του SPD, που απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση Σρέντερ. Αυτό το 30% είναι το ζητούμενο, αυτούς πρέπει να κερδίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Για να συμβεί, όμως, αυτό χρειάζονται ένα «ερεθιστικό» θέμα, το οποίο να γοητεύσει και να προσελκύσει τον κόσμο κατά την ύστατη φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά, κανείς από τους κορυφαίους της ηγεσίας του SPD δεν έχει μέχρι τώρα «κατεβάσει» κάποια καλή ιδέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή