ΗΠΑ: Δράση και χωρίς τους συμμάχους

ΗΠΑ: Δράση και χωρίς τους συμμάχους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δεν είναι και τόσο ζωτικής σημασίας η πλήρης συναίνεση των συμμάχων των ΗΠΑ στα σχέδια επίθεσης του Ιράκ. «Πιο σημαντικό είναι να λαμβάνει κανείς τη σωστή απόφαση και να πράττει το σωστό»…

Σε αυτή την διπλωματική -αν όχι αντιφατική- απόρριψη της κριτικής που δέχονται οι ΗΠΑ για την αντι-ιρακινή εκστρατεία τους προέβη χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπονοώντας ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιτεθεί στο Ιράκ χωρίς να έχει κερδίσει προηγουμένως την υποστήριξη των συμμάχων της. Οι δηλώσεις του συνέπεσαν με τις δηλώσεις του Σρέντερ και του Φίσερ, που θεωρούν τεράστιο λάθος την επίθεση κατά του Ιράκ. Επίσης με τη διεύρυνση των αντιπάλων της εκστρατείας στη γερμανική πολιτική σκηνή, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμουντ Στόιμπερ να δηλώνει και αυτός αντίθετος στα αμερικανικά σχέδια, ενώ την ίδια στιγμή στη Βρετανία δυσχεραίνει η θέση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος αντιμετωπίζει ολοένα και πιο σκληρή εσωκομματική κριτική για την παραδοσιακή σύμπλευσή του με τις ΗΠΑ.

Φοβούμενη προφανώς προεκλογικά πλήγματα λόγω των κλιμακούμενων αντιδράσεων στο ζήτημα του Ιράκ, η γερμανική αντιπολίτευση συμφώνησε μέσω του Μίκαελ Γκλος, κοινοβουλευτικού ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών και στενού συνεργάτη του Στόιμπερ, ότι τα πολεμικά σχέδια «ενέχουν σοβαρούς κινδύνους». Θα χρειαστεί τουλάχιστον η συναίνεση των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις επρόκειτο να προβεί χθες και ο ίδιος ο Στόιμπερ. Την ίδια άποψη αναμένεται να διατυπώσουν στον Τόνι Μπλερ και τα μέλη του Εργατικού Κόμματος στη διάρκεια του επικείμενου συνεδρίου.

«Δεν είναι τόσο σημαντικό να έχουμε ομοφωνία, η ομοφωνία συχνά δεν οδηγεί σε καθαρή σκέψη, πιο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις και να πράττουμε τα δέοντα ακόμη και εάν είμαστε μόνοι», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπους θα λάβει τις αποφάσεις του για το Ιράκ, κρίνοντας με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί καιρός έως ότου ληφθεί η οριστική απόφαση. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, πρίγκιπα Μπαντάρ, ο οποίος επανέλαβε προχθές στο Τέξας την αντίθεση της χώρας του στα αμερικανικά σχέδια, αν και οι συνομιλίες επισφράγισαν την εκατέρωθεν διάθεση συμφιλίωσης, παρά την πρόσφατη ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Αντίθετος και ο Ετσεβίτ

Την αντίθεσή του υπογράμμισε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ενώ για συνομιλίες σχετικά με το θέμα του Ιράκ βαίνει στο Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ. O Γκιουρέλ, ο οποίος συνάντησε τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Ναγί Σαμπρί στην Ιορδανία στις αρχές του μηνός θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Καμάλ Χαραζί.

«Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να επισημάνουμε στους φίλους μας στην αμερικανική κυβέρνηση ότι είμαστε αντίθετοι στα σχέδια στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ», δήλωσε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Στο Ιράκ, στο μεταξύ, αναφέρθηκαν δύο επιθέσεις αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους συνιστούσαν απάντηση σε ιρακινές προκλήσεις κατά τη διάρκεια περιπολιών στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού.

Στο Τόκιο, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, δήλωσε βέβαιος ότι οι αντιρρησίες θα πειστούν τελικά «την κατάλληλη στιγμή» να στηρίξουν την πολεμική εκστρατεία. Νωρίτερα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή