Οταν κατέβηκε ο «Ουράνιος Ξένος»

Οταν κατέβηκε ο «Ουράνιος Ξένος»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει σχεδόν 350 χρόνια από την εποχή που μια από τις ηγετικές μορφές του χριστιανικού μυστικισμού, ο Τόμας Τράχερν συνέγραψε δοκίμιο γιά τη φανταστική επίσκεψη στον πλανήτη μας ενός όντος από το Διάστημα, έργο στο οποίο αναφέρεται ότι αυτός ο εξωγήινος μαγεύτηκε από το δροσερό άνεμο και τα καταπράσινα λιβάδια της Γης. «Είναι τόσο παράξενα αυτά τα όντα», αναφέρει ο φανταστικός επισκέπτης. «Τόσα μυστήρια και τέτοια ποικιλία, τόσα χρώματα που δε φανταστήκαμε ποτέ, τόσα λουλούδια που μοσχοβολούν. Πραγματικά αυτό το άστρο είναι η φωλιά των αγγέλων, αυτό το μικρό αστέρι είναι γεμάτο από μυστήρια».

Τα λόγια του Τράχερν, που θυμίζουν παρά πολύ όσον αφορά τουλάχιστον το ενθουσιώδες ύφος τους, τις διηγήσεις των αστροναυτών που συμμετείχαν στις διαστημικές αποστολές «Απόλλων», εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ιστορία, δημοσιευμένα στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας The Guardian. Το απόσπασμα, που τιτλοφορείται «O Ουράνιος Ξένος» θα κυκλοφορήσει με τη μορφή βιβλίο την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι η πρώτη φορά που θα γνωρίσει το συγκεκριμένο έργο το ευρύ κοινό, αφού το κείμενο χάθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Εντοπίσθηκε μόνον πρόσφατα μαζί με τέσσερα ακόμα νέα έργα και πολλά άλλα ανώνυμα χειρόγραφα στη βιβλιοθήκη Lambeth Palace από υφηγητή της Κέμπριτζ που αναζήτησε εκεί προσωρινό καταφύγιο από την καταρρακτώδη νεροποντή.

«Ο Ουράνιος Ξένος» αποτελεί τμήμα δοκιμίου με 42 κεφάλαια υπό το γενικό τίτλο «Το Βασίλειο του Θεού», χειρόγραφο 450 σελίδων που σύμφωνα με τους ειδικούς αν δημοπρατηθεί ποτέ θα φέρει στους ιδιοκτήτες του πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. O Τράχερν, ιερωμένος από το Χιρφορντσάιρ, πέθανε σε ηλικία 38 ετών το 1674. Σύγχρονος σχολιαστής του έργου του, τον χαρακτηρίζει ως «τον πιο εκπληκτικά και «μολυσματικά» ευτυχισμένο θνητό που έζησε ποτέ στη Γη». Εγραφε, μάλιστα, συνέχεια σε κατάσταση θρησκευτικής έκστασης. H Ντενίζ Ινγκε, η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα των προσφάτως εντοπισθέντων χειρογράφων σε μια ανθολογία έμμετρου και πεζού λόγου, δήλωσε προχθές: «O Τράχερν έχει την ικανότητα να συναρπάζει, να προκαλέσει έκπληξη και να εξαντλεί τον αναγνώστη του. Αυτά που λέει για την ομορφιά της Γης θυμίζουν όσα έλεγαν οι αστροναύτες των αποστολών Απόλλων για την ομορφιά του πλανήτη μας, όπως τον έβλεπαν από το Διάστημα κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Η εύρεση των χειρογράφων είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη έργων του Τράχερν τα τελευταία 100 χρόνια. H φήμη του, κυρίως επειδή θεωρείται εξίσου σημαντικός με τους άλλους θρησκευτικούς συγγραφείς, όπως ο Τζον Ντον, βασίζεται στην εκ νέου ανακάλυψη πολλών έργων του χάθηκαν. Το 1896 ανευρέθηκε το έργο «Αιώνες Διαλογισμού» μέσα σε καλάθι προσφορών λονδρέζικου βιβλιοπωλείου, ενώ άλλα έργα βρέθηκαν σε σωρό σκουπιδιών στο Λανκαστερσάιρ και σε βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον. Τα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης του Lambeth Palace εντοπίσθηκαν από τον υφηγητή του κολεγίου Τρίνιτι του Κέμπριτζ το 1997. Εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης ανακοίνωσε ότι συνολικά υπήρχαν στις κατοχή της περί τα τέσσερις χιλιάδες έγγραφα, ενώ οι συγγραφείς των περισσοτέρων παραμένουν άγνωστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή