Πανικός για το δηλητήριο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία μετά την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια επιδρομής σε διαμέρισμα του Γουντ Γκριν του Λονδίνου, μικρής ποσότητας ρικίνης, δηλητηρίου χωρίς αντίδοτο που επιφέρει άμεσο θάνατο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. H ανακάλυψη, σύμφωνα με αξιωματούχους, «συνιστά την πρώτη σαφή απόδειξη, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, για τον κίνδυνο επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής στο βρετανικό έδαφος». Εξι Αλγερινοί ύποπτοι ανακρίνονται ενώ άλλοι τρεις καταζητούνται.

Πανικός στις Αρχές

Ο πανικός είναι έκδηλος, καθώς η αντιτρομοκρατική αστυνομία της Βρετανίας αναζητεί απεγνωσμένα στοιχεία για το πού θα μπορούσαν οι ύποπτοι να κρύβουν μια μεγαλύτερη και συνεπώς πολύ πιο επικίνδυνη ποσότητα του δηλητηρίου, ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί για τα συμπτώματα που προκαλεί η ρικίνη προκειμένου να δράσουν άμεσα για την προστασία του πληθυσμού.

Η ρικίνη, τοξική ουσία γνωστή ήδη από τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε αποτέλεσε αντικείμενο στρατιωτικών μελετών, μπορεί να προκαλέσει θάνατο με την εισπνοή, την κατάποση ή την ένεση. Ελάχιστη ποσότητα αρκεί. Μισό χιλιοστό του γραμμαρίου ήταν αρκετό για τη δολοφονία από μυστικούς πράκτορες το 1978 στο Λονδίνο, του Βούλγαρου εξόριστου Γκεόργκι Μαρκόφ. Οπως εξηγούν Βρετανοί ιατροί, «πρόκειται για πολύ ύπουλη ουσία, καθώς τα συμπτώματα του πυρετού και των στομαχικών διαταραχών που προκαλεί μοιάζουν με τις ακίνδυνες και συνήθεις ασθένεις του χειμώνα». H ρικίνη, όμως, καταστρέφει τα κύτταρα του οργανισμού, προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση και αλλεπάλληλες αιμορραγίες στην καρδιά, οδηγώντας σε βέβαιο θάνατο. Αντίδοτο δεν έχει βρεθεί, αν και έχει παρασκευαστεί εμβόλιο, κατόπιν πειραμάτων σε ποντικούς, που ενδέχεται να φανεί σωτήριο σε περίπτωση επίθεσης. Παρά την ύπαρξη του εμβολίου, η ρικίνη, η οποία περιέχεται στον πολτό του καστορέλαιου που παράγεται από το φυτό Ricinus Communis, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες σε σπηλιές του Αφγανιστάν, ενισχύοντας τις υποψίες για σχέδια επίθεσης της διαβόητης Αλ Κάιντα του Λάντεν.

Βρίσκεται στη φύση

Η παραγωγή μικρών ποσοτήτων, επειδή πρόκειται για ουσία που παρέχει γενναιόδωρα η φύση, είναι σχετικά εύκολη, ωστόσο η μαζική επίθεση απαιτεί πολύπλοκο εξοπλισμό και δεν είναι τόσο απλή. O κίνδυνος, όμως, διοχέτευσης της ουσίας σε αποθέματα νερού ή στα κλιματιστικά κτιρίων είναι αρκετός για να αναστατώσει τους Βρετανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή