Αντίθετη στον πόλεμο η Μόσχα

Αντίθετη στον πόλεμο η Μόσχα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ενέργεια εναντίον του Ιράκ, διατύπωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Ιγκόρ Ιβανόφ, και τόνισε ότι «εάν όμως συμβεί αυτό, η Μόσχα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να επαναφέρει το θέμα στο διπλωματικό επίπεδο». O Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι «οι επιθεωρητές θα πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολιτικές και διπλωματικές λύσεις για τη ρύθμιση του θέματος». O κ. Ιβανόφ, ο οποίος είχε χθες συνομιλίες με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κ. Γ. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προς εξέταση θέμα χρήσης βίας εναντίον της αραβικής αυτής χώρας. O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι εφόσον η απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθη ομοφώνως θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να ενεργούν στο πλαίσιό της και καμιά δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει μονομερή δράση.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικώς με τη δήλωση του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ, που ισχυρίσθηκε ότι η Γαλλία και η Γερμανία, εκπροσωπούν την «παλαιά Ευρώπη» ζήτησε να αποφεύγονται τα στερεότυπα στον διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, ο οποίος, είπε, πρέπει να βαθύνει, ώστε να γίνουν κατανοητές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αφού η εμπειρία της Ευρώπης δείχνει τον δρόμο για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο συνεργάζονται επί δεκαετίες, αλλά και μοιράζονται κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενώ αμφότερες έχουν σημαντικές ιστορικές εμπειρίες από τις οποίες αντλούν διδάγματα. Οι ευρωπαϊκές θέσεις πηγάζουν και από εμπειρία και από γνώση και από πιο άμεση επαφή με τον γύρω χώρο, περιλαμβανομένου του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.

Πιστεύω, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση ως οργανισμός έχει μια τεράστια επιτυχία, οργάνωσης ενός χώρου ειρήνης σε μια ολόκληρη ήπειρο, και είναι επομένως απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι θέσεις της στα διεθνή ζητήματα και ιδίως στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη στενή συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στον οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση στον ρόλο της Ρωσίας, στις προσπάθειες διευθέτησης του ζητήματος με την Κορέα, αλλά και την κοινή προσέγγιση που διαπιστώθηκε στις συνομιλίες με τον κ. Ιβανόφ για την υποστήριξη των προσπαθειών του OHE στο Ιράκ και ειδικά τις δράσεις υπό τους κυρίους Μπλιξ και Μπαραντέι.

Την ικανοποίησή του για το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας εξέφρασε και ο κ. Ιβανόφ, υπογραμμίζοντας ταυτοσημία των απόψεων των δύο πλευρών για το Μεσανατολικό. Οι κ. Ιβανόφ και Παπανδρέου αντήλλαξαν απόψεις και για το Κυπριακό, και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσία για την υποστήριξη του Κυπριακού στον OHE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή