Στο Ιράν ο Μπαραντέι για το ουράνιο

Στο Ιράν ο Μπαραντέι για το ουράνιο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Στο Ιράν βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, (IAEA) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως τονίζει η Τεχεράνη, ή αποτελούν τμήμα μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων όπως ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον. O κ. Μπαραντέι έφθασε στην Τεχεράνη συνοδευόμενος από δύο ανώτατους αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και συναντήθηκε με αξιωματούχους της ιρανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε χθες ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, εκπρόσωπος του Ιράν στον διεθνή οργανισμό.

Ο επικεφαλής της IAEA επρόκειτο χθες να μεταβεί στην περιοχή Νατάνζ, 320 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, προκειμένου να επισκεφθεί το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να επισκεφθεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Αράκ, στο κεντρικό Ιράν. H επίσκεψη του κ. Μπαραντέι κρίθηκε αναγκαία μετά την ανακοίνωση στις αρχές του μήνα ότι το Ιράν άρχισε την εξόρυξη ουρανίου για πρώτη φορά και σύντομα θα θέσει σε λειτουργία μονάδα για τον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος, το οποίο η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει μόνον για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν επιμένει ότι ακολουθεί τους διεθνείς κανονισμούς και ότι οι εγκαταστάσεις του είναι ανοικτές στους διεθνείς επιθεωρητές, ενώ η IAEA από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι γνωρίζει εδώ και χρόνια τα σχέδια του Ιράν να εξορύξει και να επεξεργαστεί τα κοιτάσματα ουρανίου που διαθέτει. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του οργανισμού είχαν εκφράσει την ανησυχία τους από το γεγονός ότι το Ιράν δεν τους ενημέρωσε νωρίτερα για τα σχέδια κατασκευής των δύο νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν κατατάξει το Ιράν στον άξονα του Κακού, θεωρούν ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος του μυστικού προγράμματος της χώρας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. O φόβος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι το Ιράν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας και στο τέλος θα εκδιώξει τους επιθεωρητές και θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, ανακοίνωσε ότι δορυφορικές φωτογραφίες έδιναν ότι κάποια κτίσματα στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ ήταν καλυμμένα με χώμα, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα η Τεχεράνη κατασκευάζει μυστικό υπόγειο εργαστήριο για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης είχε απορρίψει τις καταγγελίες, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς και είναι ανοικτές τους διεθνείς επιθεωρητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή