Κυβέρνηση μειοψηφίας από χθες στην Πολωνία

Κυβέρνηση μειοψηφίας από χθες στην Πολωνία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ως ριψοκίνδυνη κίνηση αντιμετωπίστηκε στην Ευρώπη η απόφαση του Πολωνού πρωθυπουργού Λέζεκ Μίλερ να διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα των Αγροτών και να προτιμήσει την κυβέρνηση μειοψηφίας. Ευρισκόμενο στην αντιπολίτευση, το κόμμα των Αγροτών θεωρείται ότι θα εντείνει την εκστρατεία του εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέτοντας εν αμφιβόλω την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας.

Επισφαλές το δημοψήφισμα

Αυτή τη στιγμή, τέσσερις μήνες πριν από το δημοψήφισμα, το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο έχει την πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη αν το κόμμα των Αγροτών, που επηρεάζει τα συντηρητικότερα τμήματα του εκλογικού σώματος, δραστηριοποιηθεί στην αντιευρωπαϊκή εκστρατεία. O φόβος είναι ότι οι Πολωνοί θα εκφράσουν την αντίθεσή τους με παθητικό τρόπο, δηλαδή μη προσερχόμενοι στις κάλπες τον Ιούνιο. Αντίθετα, αν η προσέλευση ξεπεράσει το 50%, τότε το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε το σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα ο Μίλερ να ελέγχει μόλις 216 έδρες στη βουλή των 460. Το κόμμα των Αγροτών διαθέτει 42 έδρες. Χθες, ο Μίλερ σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας βασιζόμενος στο σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς και στη σοσιαλιστική Εργατική Ενωση. O πρωθυπουργός όρισε νέους υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος, αντικαθιστώντας αυτούς του κόμματος των Αγροτών.

«Παρότι η χρονική στιγμή είναι ατυχής, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, εφόσον το κόμμα των Αγροτών εργαζόταν στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε» δήλωσε ο Μίλερ. O μικρότερος κυβερνητικός εταίρος είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει νομοσχέδιο για την εγκατάσταση διοδίων στην εθνικές οδούς. Το φορολογικό νομοσχέδιο εθεωρείτο απαραίτητο για την ένταξη στην E.E. Επιπλέον, λίγο νωρίτερα, το κόμμα των Αγροτών είχε αρνηθεί να εκφράσει την υποστήριξή του προς την ένταξη της χώρας στην E.E. «Δεν είμαι ευτυχής που ο συνασπισμός κατέρρευσε. Αντίθετα, έκανα πολλά για να το αποφύγω… αλλά δεν θα με κρατήσουν όμηρο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σοβαρά προβλήματα

Η κυβέρνηση του Μίλερ, που ήρθε στην εξουσία το 2001 με κεντρικό στόχο την ένταξη της χώρας στην E.E., αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δημοτικότητας, λόγω της συσσώρευσης οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας οποία έφθασε στο ύψος ρεκόρ του 19%.

Ομως, η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και δεν θεωρείται ότι μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Παρ’όλα αυτά, μπορεί να παραλύσει το κυβερνητικό έργο. Με τα νέα δεδομένα θεωρείται πιθανό να επισπευσθούν οι εκλογές και να διεξαχθούν αμέσως μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού.

Χθες, οι Βρυξέλλες αντέδρασαν με ψυχραιμία στην είδηση της πολιτικής αναταραχής στη μεγαλύτερη υποψήφια χώρα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν προβλήματα σε έναν συνασπισμό εδώ ή εκεί» είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν βλέπουμε δεσμούς ή πιθανή επίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή