Πετρελαιοπηγές στις φλόγες

Πετρελαιοπηγές στις φλόγες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΒΕΪΤ. Το πυκνό νέφος που σκέπασε τον ουρανό του Κουβέιτ σε συνδυασμό με τις τεράστιες φλόγες που έκαναν την εμφάνισή τους στο νότιο Ιράκ από την κατεύθυνση της Βασόρας επιβεβαίωσαν τους φόβους που ήθελαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να έχει διατάξει την πυρπόληση των πετρελαιοπηγών της χώρας. Τη διάχυτη ανησυχία, πάντως, μετρίασαν κάπως οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού αμυνας, Τζοφ Χουν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αριθμός των πετρελαιοπηγών που έχουν πυρποληθεί είναι σχετικά μικρός.

«Οι τελευταίες πληροφορίες», δήλωσε ο κ. Χουν, «αναφέρουν ότι ο αριθμός των πετρελαιοπηγών που φλέγονται δεν ξεπερνούν τις τριάντα». «H κατάσταση», τόνισε ο ίδιος, «δεν είναι τόσο άσχημη όσο αρχικά φοβηθήκαμε, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν εκατοντάδες πετρελαιοπηγές στο νότιο Ιράκ». O Βρετανός υπουργός Αμυνας υπογράμμισε, επίσης, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας χερσόνησο του Φάο, όπου βρίσκονται αρκετές από τις φλεγόμενες πετρελαιοπηγές.

Το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο, τόσο οι εισαγωγείς πετρελαίου όσο και σχεδιαστές επιχειρήσεων του αμερικανικού Πενταγώνου δεν έκρυβαν τον φόβο τους ότι τα στρατεύματα του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν ξεκινήσει εκτεταμένες δολιοφθορές στις πετρελαιοπηγές του Ιράκ.

Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε χθες τα ξημερώματα ότι οι πυρκαγιές ξέσπασαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Ρουμέιλα, δυτικά της Βασόρας, εκεί οπου σκοτώθηκε ο πρώτος Αμερικανός πεζοναύτης. O διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Ιράκ δεν θέλησε να σχολιάσει την πυρπόληση των πετρελαιοπηγών. «Ελπίζω», δήλωσε, «να αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκομαι σε δύσκολη θέση».

Αμερικανοί και Βρετανοί επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για την άμεση κατάληψη των πετρελαιοπηγών. Σύμφωνα με το BBC, Βρετανοί πεζοναύτες, αφού πρώτα έκαμψαν την αντίσταση των Ιρακινών κατέλαβαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Φάο. «Οι αμερικανικές δυνάμεις», τόνισε ο λοχαγός του βρετανικού στρατού, Κρις Βέρνον, «έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κι άλλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε, επίσης, ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν ήδη καταλάβει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούρκ. Θυμίζεται, ότι προ λίγων εβδομάδων Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι Ιρακινοί έχουν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κιρκούρκ. Να θυμήσουμε ότι στον προηγούμενο πόλεμο του Κόλπου, το 1991, οι πετρελαιοπηγές καίγονταν για περισσότερους από τέσσερις, ίσως και έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή