H Βαγδάτη φλέγεται, οι χερσαίες επελαύνουν

H Βαγδάτη φλέγεται, οι χερσαίες επελαύνουν

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στο έλεος του πιο τρομακτικού βομβαρδισμού που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα βρίσκεται από χθες το βράδυ η Βαγδάτη, καθώς, ύστερα από δύο ημέρες προκαταρκτικών επιθέσεων, οι Αμερικανοί έθεσαν σε εφαρμογή το στρατηγικό σχέδιο του Πενταγώνου «Σοκ και Δέος». Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τεράστιες εκρήξεις συγκλόνιζαν την ιρακινή πρωτεύουσα, με την παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ανταποκρίσεις των τηλεοπτικών δικτύων.

Βομβαρδισμοί σε Κιρκούκ, Μοσούλη

Ενώ οι πύραυλοι Κρουζ και Τόμαχοκ προσγειώνονταν κατά κύματα στη Βαγδάτη, ο πόλεμος έπαιρνε ολοκληρωτικό χαρακτήρα, καλύπτοντας πρακτικά το σύνολο της ιρακινής επικράτειας με συντονισμένες επιχειρήσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων και πεζικού κατευθύνονταν προς τη Βαγδάτη εκ δυσμών και ανατολών, παρακάμπτοντας τις μεγάλες πόλεις.

Την ίδια στιγμή, βομβαρδίζονταν το Κιρκούκ και η Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ενώ τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, έχοντας ήδη καταλάβει σημαντικές περιοχές του νότιου Ιράκ, έθεταν ως στόχο να αλώσουν, στη διάρκεια της νύχτας, τη Βασόρα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Οι εισβολείς συνάντησαν σημαντική αντίσταση μόνο σε ορισμένα σημεία του μετώπου, αν και άρχισαν από χθες να μετρούν τα πρώτα θύματα των πολεμικών τους επιχειρήσεων.

Οπως ανακοίνωσε στο Κατάρ ο Βρετανός σμηναγός Αλ Λόκγουντ, Αμερικανοί και Βρετανοί πεζοναύτες κατάφεραν να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο Αλ Φάου, που αντιπροσωπεύει τη βασική πρόσβαση του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο και επιτρέπει τον έλεγχο βασικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, κατέλαβαν την κωμόπολη Ουμ Κασρ, παρότι, όπως αναγνώρισε, οι Ιρακινοί προέβαλαν «σκληρή αντίσταση», πέραν του αναμενομένου.

Τεχνική βλάβη

Στο μεταξύ, οκτώ Βρετανοί πεζοναύτες και τέσσερις Αμερικανοί αεροπόροι σκοτώθηκαν ύστερα από τη συντριβή ελικοπτέρου στο Κουβέιτ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ηταν οι πρώτοι νεκροί του πολέμου για την πλευρά των επιτιθέμενων. O πρόεδρος Μπους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών, ενώ το Πεντάγωνο απέδωσε το συμβάν σε τεχνική βλάβη. Λίγο αργότερα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνώρισαν ότι ο πρώτος Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης κατά την προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων στο νότιο Ιράκ.

Σύμφωνα με το CNN, και δεύτερος πεζοναύτης σκοτώθηκε λίγες ώρες αργότερα. Επιπλέον, οι Ιρακινοί ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν αμερικανικό αεροπλάνο, κάτι που διαψεύδεται, ωστόσο, από το Πεντάγωνο. Δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ρεπορτάζ στα οποία 200-250 Ιρακινοί στρατιώτες ύψωναν λευκές σημαίες και παραδίδονταν στους εισβολείς. Την είδηση διέψευσε ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, δηλώνοντας ότι τα εν λόγω άτομα «δεν ήταν Ιρακινοί στρατιώτες και αναρωτιόμαστε από πού τους έφεραν». Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών, 37 άμαχοι τραυματίστηκαν τη δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών της Βαγδάτης. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών επλήγησαν το προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν, στις όχθες του Τίγρητος, το υπουργείο Προγραμματισμού και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Τα σενάρια

Μέχρι χθες, στρατιωτικοί αναλυτές προβληματίζονταν από το γεγονός ότι παρά τη σταδιακή κλιμάκωση των βομβαρδισμών, η πολεμική εκστρατεία των Αμερικανών και των Βρετανών εξακολουθούσε να απέχει πολύ από το καταιγιστικό σενάριο «Σοκ και Δέος». H σχετική καθυστέρηση αποδόθηκε στη συνέχιση των προσπαθειών για την εξόντωση του Σαντάμ Χουσεΐν και του περί αυτόν ηγετικού πυρήνα, παράλληλα με την υποκίνηση εσωτερικού πραξικοπήματος για την ανατροπή του καθεστώτος. Τα εν λόγω σενάρια ήρθε να συνδαυλίσει και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος δήλωσε ότι ο υπόγειος διάλογος μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών αξιωματούχων περιλαμβάνει ακόμη και στελέχη της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς, που θα κληθεί να αναλάβει το κύριο βάρος στη μάχη της Βαγδάτης.

Παρόμοια αισιόδοξα σενάρια, που λειτουργούν εξ αντικειμένου στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου εναντίον του Ιράκ, διατύπωσε χθες ο Αμερικανός υποναύαρχος Τζον Κέλι, διοικητής του αεροπλανοφόρου «Αβραάμ Λίνκολν». Σύμφωνα με τον Κέλι, ο πόλεμος θα κρατήσει μόλις λίγες ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός Αλ Λόκγουντ δήλωσε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα θα βρίσκονται έξω από τη Βαγδάτη μέσα σε τρία ή τέσσερα εικοσιτετράωρα. Οι δηλώσεις αυτές των στρατιωτικών δεν συνάδουν με τις προειδοποιήσεις τόσο του Τζορτζ Μπους όσο και του Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τις οποίες ο πόλεμος μπορεί να είναι λιγότερος, σύντομος και να επιφέρει περισσότερες απώλειες απ’ ό,τι πολλοί προβλέπουν.

«Απέλαση» του CΝΝ

Περισσότερο οφθαλμοφανής είναι η καθυστέρηση στο βόρειο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να ανοίξουν το επιθυμητό δεύτερο μέτωπο, με κατεύθυνση το Κιρκούκ και τη Μοσούλη, ύστερα από την άρνηση των Τούρκων να τους παραχωρήσουν διαδρόμους και στρατιωτικές βάσεις. Χθες ακούστηκαν ορισμένες φήμες σύμφωνα με τις οποίες επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις, ορμώμενες από τις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές του βορείου Ιράκ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ. Ωστόσο, αυτές οι φήμες δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι αργά το απόγευμα.

Από την πλευρά του, το Ιράκ συνέχισε την εκτόξευση πυραύλων εναντίον των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Κουβέιτ. Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν εκτοξευθεί δέκα πύραυλοι, οι οποίοι δεν προκάλεσαν απώλειες, αλλά έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις εισβολής. Στο πεδίο του ψυχολογικού πολέμου, το ιρακινό καθεστώς «χτύπησε» χθες το CNN, απελαύνοντας όλους τους ανταποκριτές του από τη Βαγδάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή