Σχέδιο για κοινή άμυνα από Γαλλία Βέλγιο – Γερμανία

Σχέδιο για κοινή άμυνα από Γαλλία Βέλγιο – Γερμανία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Βαθαίνει το ρήγμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν με τον πόλεμο του Ιράκ, μοιάζει να κατευθύνεται σε έναν ολισθηρό δρόμο διάσπασης, ο οποίος ίσως τελικώς καταλήξει σε μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων.

Το ρήγμα φάνηκε χθες να βαθαίνει, με τη Βρετανία να επιρρίπτει ευθύνες στη Γαλλία για την κατάρρευση της διπλωματίας και τρεις από τις χώρες που αντιστάθηκαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ να ζητούν τη διεξαγωγή χωριστής διάσκεψης για τη χάραξη κοινής αμυντικής πολιτικής.

Εξω όσοι δεν το επιθυμούν

Η γνωστή πλέον ρήση του Αμερικανού προέδρου «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», ίσως βρει εφαρμογή, με μια ελαφρά παραλλαγή, στην Ευρώπη με τις χώρες εκείνες που θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν στενά στη χάραξη κοινής αμυντικής πολιτικής και να προχωρούν, αφήνοντας έξω όσους δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το σχήμα.

Ολα αυτά προκύπτουν από την ανακοίνωση από τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Βερχόφσταντ σχεδίων για τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου τον επόμενο μήνα όπου θα συζητηθούν σχέδια για τη δημιουργία κοινής άμυνας του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Μιλώντας στο βελγικό ραδιόφωνο, ο Βέλγος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τον Απρίλιο, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Σιράκ και εγ θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουμε την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεών μας».

Παράλληλα, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ υπογράμμισε ότι η στενή αμυντική συνεργασία και η δημιουργία μιας κοινής άμυνας αποτελεί τον μόνο τρόπο η Ευρώπη να εξελιχθεί σε μια δύναμη υπολογίσιμη, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τις θέσεις της Γαλλίας.

Οποιος… βούλεται θα συμμετέχει

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν πρόκειται για κλειστή λέσχη και όποιος επιθυμεί θα συμμετάσχει σε αυτήν. Είναι όμως η λογική εξέλιξη των διαφορών που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες».

Λίγες λοιπόν εβδομάδες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη των νέων μελών της πρώην ανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κρίση στο Ιράκ φέρνει στην επιφάνεια με τον πλέον δραματικό τρόπο τις τεράστιες διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται σε ό,τι αφορά την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και οδηγεί ορισμένους στην απόφαση να ξεχωρίσουν την ήρα απο το στάρι.

Το αν όλα αυτά θα βρουν πραγματική εφαρμογή ή απλώς αποτελούν μια πρώτη αντίδραση στη διάσπαση της E.E. με αφορμή τον πόλεμο του Ιράκ μένει να διαπιστωθεί, είναι όμως σημαντικό το γεγονός ότι επιστρέφει και πάλι δυναμικά η έννοια της Ευρώπης δύο, αν όχι πολλαπλών, ταχυτήτων.

Ιδιαίτερα παγωμένο το κλίμα

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνάντησης στις Βρυξέλλες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα παγωμένο. O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ απέφυγε να φωτογραφηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ενώ ήταν ο μόνος ηγέτης που δεν συλλυπήθηκε τον κ. Μπλερ για τις πρώτες απώλειες που υπέστη η Βρετανία με πτώση του ελικοπτέρου στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή