Κυνηγητό κατά οπαδών του Σαντάμ

Κυνηγητό κατά οπαδών του Σαντάμ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μετά τον «Σκορπιό της Ερήμου», ο… «Πλευρικός Ανεμος της Ερήμου»! Αντιμέτωπες με εντεινόμενο κύμα ένοπλων επιθέσεων από την πλευρά της ιρακινής αντίστασης, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, από την Κυριακή, δεύτερη σαρωτική επιχείρηση στο κεντρικό Ιράκ με στόχο την εξάρθρωση των παραστρατιωτικών Φενταγίν, που πρόσκεινται, στο ανατραπέν καθεστώς του Σαντάμ. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πρωταγωνιστεί η Τέταρτη Μεραρχία Πεζικού -ο πιο σύγχρονος σχηματισμός του αμερικανικού στρατού- η οποία υποστηρίζεται από τεθωρακισμένα και μαχητικά αεροπλάνα. Το τελευταίο 48ωρο οι Αμερικανοί συνέλαβαν 319 Ιρακινούς και πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές. Οπως δήλωσε στο BBC ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ, η σύλληψη ή η εξόντωση του ίδιου του Σαντάμ θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για να χαλιναγωγηθεί η ιρακινή αντίσταση. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τον συλλάβουμε ή να τον σκοτώσουμε», τόνισε ο Μπρέμερ, για να προσθέσει: «Το γεγονός ότι δεν είμαστε, ώς τώρα, σε θέση να δείξουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται (ο Σαντάμ) επιτρέπει σε υπολείμματα του καθεστώτος Μπάαθ να τριγυρίζουν στα παζάρια και στα χωριά και να λένε ότι ο Σαντάμ θα επιστρέψει. ».

Αντεπίθεση Ιρακινών

Μεσούσης της επιχείρησης «Πλευρικός Ανεμος», ένοπλοι Ιρακινοί επιτέθηκαν με αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος, τραυματίζοντας τον «ενσωματωμένο» τεχνικό του τηλεοπτικού δικτύου NBC Τζέρεμι Λιτλ. Στη διάρκεια του επεισοδίου, τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν. Εξ άλλου, δεκάδες Ιρακινοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν, όταν αποθήκη εκρηκτικών ανατινάχθηκε στη διάρκεια αποτυχημένης απόπειρας λεηλασίας της.

Ταπεινωτική συμπεριφορά

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο χθες για πληθώρα ενδείξεων «βάναυσης, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς» των Αμερικανών απέναντι στους Ιρακινούς που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς να έχουν δικαίωμα να δεχθούν επισκέψεις και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο. H ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας συνέπεσε με την έναρξη διάσκεψης του OHE, στη Βαγδάτη, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί εποχής Σαντάμ. O πρώην δικτάτορας κατηγορείται για εξόντωση 300.000 πολιτικών του αντιπάλων.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός Τύπος εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο κριτικός απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο μεταπολεμικό Ιράκ. «Καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν σαμποτέρ ή ελεύθερους σκοπευτές, οι ηγέτες των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων κατοχής διαπιστώνουν ότι η διάθεση της κοινής γνώμης (σ.σ. στο Ιράκ) έχει υποστεί καίρια μεταστροφή», διαπιστώνει σχετικό κυριακάτικο δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». O απεσταλμένος της έγκυρης εφημερίδας, Εντμουντ Αντριους, που υπογράφει το ρεπορτάζ, παραθέτει αποσπάσματα σιιτικών εφημερίδων που εκφράζουν την απογοήτευση του πληθυσμού για την ανεργία και το παρατεινόμενο μεταπολεμικό χάος.

Ψυχρολουσία για τους Αμερικανούς αποτέλεσε και η «φετβά» (θρησκευτικό διάταγμα) του αγιατολάχ της Νάτζαφ, Αλι αλ-Σιστάνι, από τους πιο ισχυρούς θρησκευτικούς ηγέτες των Σιιτών. O αλ-Σιστάνι, ο οποίος εθεωρείτο «μετριοπαθής» και συνεργάσιμος από τους Αμερικανούς, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κάθε προσπάθεια εκπόνησης ιρακινού «Συντάγματος» από εντολοδόχους των δυνάμεων κατοχής και έθεσε ως προϋπόθεση τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών για τον σχηματισμό Συντακτικής Συνέλευσης.

Εν όψει των σωρευόμενων δυσκολιών, γερουσιαστές και των δύο μεγάλων κομμάτων συνιστούν στον πρόεδρο Μπους να προσελκύσει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Ιράκ όσο γίνεται ευρύτερο φάσμα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, η Ελλάδα θα περιθάλψει 12 παιδιά του Ιράκ που τραυματίσθηκαν ή πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή