H Τεχεράνη καλεί τον Ελ Μπαραντέι

H Τεχεράνη καλεί τον Ελ Μπαραντέι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Την αδιάλλακτη στάση του ως προς το ζήτημα των επιθεωρήσεων του πυρηνικού του οπλοστασίου φαίνεται ότι εγκαταλείπει το Ιράν. Το τελευταίο διάστημα, οι διεθνείς πιέσεις στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης για το συγκεκριμένο ζήτημα αυξάνονταν συνεχώς. Χθες σε μια κίνηση καλής θελήσεως το Ιράν προσκάλεσε τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επισκεφθεί το Ιράν με σκοπό να αρθούν οι τεχνικές δυσκολίες στη μεταξύ τους συνεργασία, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν.

Αποδέχθηκε την πρόσκληση

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι αποδέχθηκε την πρόσκληση και πρόκειται να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Ιράν στις 9 Ιουλίου. Την είδηση επιβεβαίωσε και η εκρόσωπος της IAEA στην έδρα του οργανισμού, στη Βιέννη, Μελίσα Φλέμινγκ, η οποία τόνισε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του ο Χαλίλ Μουσαβί, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης του Ελ Μπαραντέι είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της IAEA. Πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της IAEA θα παραμείνει στο Ιράν μόνο μια μέρα αλλά τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ίσως μείνουν περισσότερο και ίσως επισκεφθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Απέφυγε όμως να αναφερθεί στο αν αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει στο να υπογράψει το Ιράν το συμπληρωματικό πρωτόκολλο στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, με την οποία θα επιτραπεί στην IAEA να διενεργήσει πλήρη έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. H Τεχεράνη υποστηρίζει ότι για να υπογράψει το εν λόγω πρωτόκολλο θα πρέπει να αρθούν προηγουμένως οι κυρώσεις με τις οποίες εμποδίζεται η μεταφορά τεχνολογίας στο Ιράν.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες πάντως εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον το Ιράν θα προχωρήσει στην υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου.

Αιχμή τα ανταλλάγματα

Οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ότι η Τεχεράνη προσπαθεί ουσιαστικά να διαπραγματευθεί την υπογραφή του πρωτοκόλλου και να κερδίσει χρόνο εστιάζοντας την προσοχή της στα ανταλλάγματα που μπορεί να εξασφαλίσει. Πιέσεις προς το Ιράν για την υπογραφή του πρωτοκόλλου ασκεί και η Ρωσία, η οποία παρότι υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ιράν να διαθέτει ειρηνική πυρηνική τεχνολογία, δήλωσε διά του υπουργού της των Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ότι η Τεχεράνη πρέπει να διαβεβαιώσει τον κόσμο πως δεν έχει σκοπό να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Στο Παρίσι, πέντε μέλη της οργάνωσης Ιρανών αντικαθεστωτικών, Μουτζαχεντίν του Λαού, μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομείο της γαλλικής πρωτεύουσας. H κατάσταση της υγείας τους επιδεινώθηκε μετά την απεργία πείνας που είχαν κηρύξει διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις μελών και ηγετών της οργάνωσης από τη γαλλική αστυνομία τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή