Φωτιές ανάβει έκρηξη σε τζαμί

Φωτιές ανάβει έκρηξη σε τζαμί

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Σε πείσμα των συντονισμένων προσπαθειών Αμερικανών αξιωματούχων να υποβαθμίσουν την εντατικοποίηση των επιθέσεων εκ μέρους της ιρακινής αντίστασης ως μάχες οπισθοφυλακών κάποιων απελπισμένων υπολειμμάτων του καθεστώτος Χουσεΐν, οι εξελίξεις στο μεταπολεμικό Ιράκ συνθέτουν μια πολύ περισσότερο αβέβαιη και ανησυχητική εικόνα.

Αλλοι τέσσερις στρατιώτες ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο των αμερικανικών απωλειών, ύστερα από χθεσινή επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης. H αμερικανική διοίκηση δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει μαρτυρίες μαρτύρων, αναγνώρισε όμως ότι τρεις άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν σε άλλη επίθεση, στο βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας.

Νεκροί φοιτητές

Ηλεκτρισμένη χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ατμόσφαιρα και στην πόλη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ένα από τα κυριότερα θέατρα της ιρακινής αντίστασης. Στην πυράκτωση των αντιαμερικανικών αισθημάτων συνέβαλε μια μυστηριώδης έκρηξη που κατέστρεψε το τζαμί Αλ-Χασάν της συνοικίας Αλ- Ασκάρι, αφήνοντας πίσω της έξι νεκρούς, κατά πάσα πιθανότητα φοιτητές θεολογίας και τραυματίζοντας άλλους έξι, μεταξύ των οποίων και τον ιμάμη του ιερού τεμένους.

Αυτόπτες μάρτυρες βεβαίωναν ότι το τζαμί βομβαρδίστηκε από αμερικανικά αεροπλάνα τα οποία είχαν θεαθεί να υπερίπτανται της περιοχής, πριν από το συμβάν. Οι αμερικανικές αρχές αρκέσθηκαν να δηλώσουν ότι γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά, ενώ ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος πιθανολογούσε ανάφλεξη εκρηκτικών που φυλάσσονταν στο εσωτερικό του τεμένους.

Οι ανεπίσημες αυτές εξηγήσεις δεν έπεισαν, πάντως, εκατοντάδες Ιρακινούς που συγκεντρώθηκαν, χθες, έξω από το τζαμί φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Σαντάμ Χουσεΐν και κατά των αμερικανικών στρατευμάτων. Στο νοσοκομείο της Φαλούτζα, τραυματισμένος φοιτητής της θεολογίας δήλωσε: «Κάθε φορά που οι Αμερικανοί σκοτώνουν έξι Ιρακινούς, θα έρχονται άλλοι 60, να συνεχίσουν τον αγώνα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να διώξουμε και τον τελευταίο Αμερικανό».

Προηγουμένως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε προσπαθήσει να αποδραματοποιήσει την ατμόσφαιρα δηλώνοντας, σε συνέντευξη Τύπου, στο Πεντάγωνο: «Διεξάγουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν μ’ αυτόν. Αν θέλετε να μιλήσετε για «βάλτο», μπορείτε να το κάνετε. Εγώ, δεν το κάνω». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, υποστήριξε, στη Βαγδάτη, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρακινών χαίρεται για την απελευθέρωσή του από τον Σαντάμ, για να προσθέσει: «Τα λιγοστά άτομα που αρνούνται να προσαρμοστούν στο νέο Ιράκ γίνονται ολοένα και περισσότερο απελπισμένα. Καθώς επιτίθενται εναντίον των υποδομών και των ίδιων των Ιρακινών, αποξενώνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Συνέλαβαν τον δήμαρχο

Στο μεταξύ, μια άλλη εξέλιξη, αυτήν τη φορά στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, ήρθε να υπογραμμίσει τις δυσκολίες που συναντούν οι Αμερικανοί στην προσπάθειά τους να εγκαταστήσουν κάποιου είδους πολιτική διοίκηση της εμπιστοσύνης τους στο μετά Σαντάμ Ιράκ. Υστερα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις των σιιτών, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να συλλάβουν χθες τον προσωρινό δήμαρχο της πόλης, Αμπντούλ Μουνίμ, τον οποίο οι ίδιοι είχαν διορίσει. Μαζί με τον Μουνίμ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και απαγωγές, συνελήφθησαν 62 συνεργάτες του. O Μουνίμ ήταν αντιπαθής στον σιιτικό πληθυσμό, δεδομένου ότι είχε διατελέσει συνταγματάρχης του καθεστώτος Χουσεΐν, το οποίο είχε επιδείξει ιδιαίτερη βαναυσότητα εναντίον των σιιτών.

Δυσκολίες για τον Μπους

Οι αυξανόμενες δυσκολίες που συναντάει η κυβέρνηση Μπους στο Ιράκ αρχίζουν να έχουν τον αντίκτυπό τους στην αμερικανική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CΝκαι της εφημερίδας «USA Today», το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζουν το εγχείρημα στο Ιράκ έπεσε στο 56%, από 73% τον Απρίλιο. Μείωση εμφανίζουν και τα ποσοστά των Αμερικανών που πιστεύουν ότι οι δυνάμεις κατοχής θα ανακαλύψουν τα θρυλούμενα όπλα του Σαντάμ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή