ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ZHTEI NA ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ TO ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ο Χεκματιάρ απειλεί μέσω cd-rom τους Αμερικανούς

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. O Γκιουλμπουρντίν Χεκματιάρ, ένας από τους σκληρότερους Αφγανούς μουτζαχεντίν έκανε χθες την εμφάνισή του μέσω cd-rom που απέστειλε στο πρακτορείο Associated Press, στο οποίο εμφανίζεται να ζητάει από τους συμπατριώτες του να εκδιώξουν τους Αμερικανούς από το Αφγανιστάν. O πρώην πρωθυπουργός Χεκματιάρ, που αντίθετα με άλλους μουτζαχεντίν δεν μετέχει στην κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, κάλεσε τους Αφγανούς να ενωθούν «και να κόψουν τα χέρια των ξένων εισβολέων». Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ο Χεκματιάρ αρνήθηκε ότι έχει συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα αλλά οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονται ότι προσπαθεί να εντάξει τα μέλη τους στη δική του οργάνωση, τη Χεζμπ-ι-Ισλαμί. O Χεκματιάρ παρομοίασε την κυβέρνηση του Καρζάι με τους πρώην Αφγανούς κομμουνιστές, λέγοντας ότι «πούλησε τη θρησκεία και τη χώρα για μια χούφτα δολάρια».

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Εκλεισε αντιδραστήρας στο Κοζλοντούι

ΣΟΦΙΑ. Ενας από τους τέσσερις αντιδραστήρες που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία στο πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας τέθηκε χθες εκτός δικτύου λόγω προβλημάτων υπερθέρμανσης. Οι αρχές του εργοστασίου, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βορείως της Σόφιας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας. Το κλείσιμο του αντιδραστήρα υποχρέωσε τη Βουλγαρία να πραγματοποιήσει εισαγωγή ενέργειας από τη Ρουμανία και τη Σερβία για να εκπληρώσει τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τροφοδοσία της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ KATOIKOI ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΣΕ ΦΥΓΗ

Επίθεση κατά των ανταρτών στο Ατσέχ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Επίθεση με ελικόπτερα εξαπέλυσαν χθες οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ινδονησίας εναντίον θέσεων των ανταρτών στην επαρχία Ατσέχ, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είναι η δεύτερη φορά που ο στρατός εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών από την έναρξη της γιγαντιαίας επιχείρησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις 19 Μαΐου. Μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των απωλειών που έχουν υποστεί οι αντάρτες από τις αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα, πάντως, με εκπρόσωπο του στρατού δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες μεταξύ των πολιτών.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ

Συγκρούσεις με τους κομμουνιστές

ΜΑΝΙΛΑ. Την ώρα που καταβάλλονται νέες ειρηνευτικές προσπάθειες για τον τερματισμό των επιχειρήσεων των κομμουνιστών ανταρτών στις Φιλιππίνες, ο ανταρτικός Νέος Λαϊκός Στρατός εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή του εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, με την υπόσχεση ότι θα εξακολουθήσει να μάχεται την κυβέρνηση μέχρι την ανατροπή της. Στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 στρατιώτες σε επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών. H πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Μαχαπαγκάλ Αρόγιο δήλωσε χθες ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες πλήττουν την άμυνα της χώρας τη στιγμή που ο στρατός καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων ανταρτών που δρουν στα νότια της χώρας.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑ

Επεσαν σε κώμα στη διάρκεια πτήσης

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Τρεις επιβάτες της ισπανικής εταιρείας Ιμπέρια έφθασαν στο Σαντιάγο της Χιλής σε κώμα, έχοντας εισπνεύσει μονοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της πτήσης. H εταιρεία δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό, το οποίο συνέβη αργά το βράδυ της Κυριακής στην πτήση Μαδρίτη – Σαντιάγο. Αξιωματούχος του αεροδρομίου της χιλιανής πρωτεύουσας δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη εννιά ώρες προτού το αεροπλάνο προσγειωθεί στο Σαντιάγο. Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται μεταξύ άλλων από ατελή καύση (καύση σε συνθήκες λιγοστού οξυγόνου) και είναι τοξικό. Οι επιβάτες νοσηλεύονται στην κλινική Ιντισα του Σαντιάγο.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΤΟΕΡΑΣΤΗ ΟΔΗΓΟ

«Θερμή» πρόσκρουση και πρόστιμο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι σεξουαλικές δραστηριότητες την ώρα της οδήγησης και μάλιστα με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα δεν είναι αδίκημα στη Γερμανία. Αλλά εάν υπάρξει πρόσκρουση και ο… δράστης εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, αλλάζουν τα πράγματα. Δικαστήριο της Κολωνίας επέβαλε πρόστιμο σε έναν άνδρα ο οποίος αναγνώρισε ότι έριξε το αυτοκίνητό του σε πινακίδα της οδικής κυκλοφορίας επειδή συνουσιαζόταν οδηγώντας με μια ξανθιά που του είχε κάνει «οτοστόπ»! Το πρόβλημα ήταν ότι ο εραστής έσπευσε να εγκαταλείψει το σημείο της πρόσκρουσης μαζί με τη γυμνή συνένοχό του και για τον λόγο αυτό πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 600 ευρώ και επιπλέον 400 ευρώ για την επισκευή της πινακίδας. «H αλήθεια είναι ότι δεν παραβίασε κανένα νόμο με τη σεξουαλική πράξη του. Είναι μια κατάσταση που οι νομοθέτες δεν είχαν σκεφτεί ποτέ», εξήγησε στέλεχος του δικαστηρίου. Οσο για την ξανθιά, είναι άφαντη και ουδείς έμαθε ποτέ το όνομά της… Το μόνο που έμεινε ήταν τα ρούχα της.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ TA ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ OI ΔΡΟΜΟΙ

Φόβος και τρόμος τα αυτοκίνητα

ΚΑΜΠΟΥΛ. O μεγαλύτερος φόβος των παιδιών της Καμπούλ δεν είναι ο πόλεμος, αλλά τα αυτοκίνητα! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συντάκτες μιας αξιοσημείωτης έκθεσης της UNICEF, σύμφωνα με την οποία η κίνηση στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας εγκυμονεί τόσους κινδύνους, που έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης. «Μετά έξι μήνες ερευνών, ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά της Καμπούλ ανησυχούν μεν για τις πολεμικές συγκρούσεις, αλλά ταυτόχρονα φοβούνται πάρα πολύ τα αυτοκίνητα», εξήγησε ένας από τους μελετητές. «Οι μαθητές φοβούνται να περάσουν τους δρόμους και τρέμουν μπροστά στην ιδέα ότι θα χάσουν τους γονείς τους σε τροχαία δυστυχήματα, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στην Καμπούλ», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή