Στο φως, βραχογραφίες 4.000 ετών

Στο φως, βραχογραφίες 4.000 ετών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Τοιχογραφίες ηλικίας 4.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στην περιοχή του Σίδνεϊ, φέρνοντας στο φως τις ρίζες του πολιτισμού των αβοριγίνων της Αυστραλίας. Τα ευρήματα, που χαρακτηρίστηκαν «βουτιά πίσω στο χρόνο» αριθμούν 203 βραχογραφίες και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων 50 ετών.

Σπάνιες απεικονίσεις

Οι βραχογραφίες απεικονίζουν ανθρώπους, μαρσιποφόρα ζώα, σαύρες, πουλιά αλλά και ανθρωπόμορφα ζώα, που θεωρείται ότι λατρεύονταν ως θεοί. H σπηλιά που βρίσκεται σε απροσπέλαστο σημείο στο εσωτερικό του εθνικού πάρκου Γούλεμι, εικάζεται ότι κατοικείτο επί 3.800 χρόνια, καθώς τα βραχογραφήματα είναι ζωγραφισμένα σε 11 στρώματα, το νεώτερο εκ των οποίων χρονολογείται γύρω στο 1800. H σπηλιά ανακαλύφθηκε τυχαία από πεζοπόρο το 1995, αλλά η πρώτη ολοκληρωμένη αρχαιολογική έρευνα έγινε τώρα. Γι’ αυτή την καθυστέρηση, οι αρχαιολόγοι επικαλούνται το δύσβατο του εδάφους.

Οι αρχαιολόγοι δεν διστάζουν να αποκαλύψουν τις διαστάσεις της σπηλιάς (12 μέτρα μήκος, έξι μέτρα βάθος και ένα με δύο μέτρα ύψος) αλλά η ακριβής τοποθεσία της κρατείται μυστική για να μην βάλει σε πειρασμό τυχόν βανδάλους. «Είναι απείραχτη, είναι ένα μέρος ξεχασμένο απ’ το χρόνο», δήλωσε ο ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος του Αυστραλιανού Μουσείου Πολ Τέικον. «Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοιο συνδυασμό σπάνιων σχεδίων σε τόσα στρώματα», πρόσθεσε.

Τιμή στους αυτόχθονες

Ο Μπομπ Καρ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου ανήκει το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε το εύρημα στο τοπικό κοινοβούλιο, γεμίζοντας υπερηφάνεια τους αιωνίως περιφρονημένους Αβορίγινες. «Μας φέρνει σε επαφή με την πολύ παλιά Αυστραλία, γι’ αυτό πρέπει να τιμούμε τους Αβορίγινες», τόνισε ο Καρ. Οι εκπρόσωποι των Αβοριγίνων τόνισαν την ανάγκη να μελετηθούν περαιτέρω τα ευρήματα και να αποκτήσει η τέχνη και ο πολιτισμός των προγόνων τους την αναγνώριση και το σεβασμό που του αξίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή