«Επλασαν» έμβρυο ερμαφρόδιτο…

«Επλασαν» έμβρυο ερμαφρόδιτο…

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Στη δημιουργία ερμαφρόδιτου ανθρώπινου εμβρύου σχεδιασμένου έτσι ώστε να συμβάλλει στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες, παραβιάζοντας σύμφωνα με τους επικριτές τις βασικές αρχές περί ηθικής. Σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο τα υγιή κύτταρα ενός εμβρύου μπορούν να εμφυτευτούν με επιτυχία σ’ ένα δεύτερο ελαττωματικό έμβρυο. Χρησιμοποιώντας έμβρυα δωρητών οι μελετητές ανακάλυψαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα εμφυτευμένα κύτταρα υπερισχύουν των ελαττωματικών και εξαπλώνονται στο χιμαιρικό έμβρυο. Στόχος είναι η αποτροπή της εμφάνισης συγκεκριμένων γενετικών νόσων με την «παρέμβαση» των υγιών κυττάρων.

Ο δρ Νόρμπερτ Γκλίχερ, ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών, διαβεβαίωσε στη διάσκεψη της Μαδρίτης για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία ότι «δεν τίθεται προς το παρόν θέμα κλινικής εφαρμογής στους ανθρώπους»… Σύμφωνα με τη θεωρία του, ορισμένες νόσοι που προκαλούνται από ένα μόνο γενετικό ελάττωμα μπορούν να αποτραπούν εάν έστω και το 15% των κυττάρων του οργανισμού δεν φέρει το ελάττωμα αυτό. O δρ. Γκλίχερ εμφύτευσε ένα αρσενικό κύτταρο σ’ ένα θηλυκό έμβρυο, παράγοντας ένα ερμαφρόδιτο που του επέτρεψε, στα χημικά τεστ, να ελέγξει την πορεία των χρωμοσωμάτων. H τεχνική ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις. O Αυστραλός ειδικός για θέματα γονιμότητας, δρ. Τρούσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά λογική στα πειράματα αυτά»… Μεταξύ των νόσων που ενδέχεται να θεραπευτούν με τη μέθοδο είναι η Οξεία Συνδυαστική Ανοσοποιητική Διαταραχή (SCID) για την οποία ευθύνεται ένα μόνο γονίδιο. Σύμφωνα με τον κ. Τρούσον, ωστόσο, είναι αδύνατον να διαπιστωθεί εάν ενσωματώθηκαν πράγματι στο έμβρυο οι σωστές εκδοχές γονιδίων προτού ληφθεί η απόφαση για την ανάπτυξή του. «O κίνδυνος παραγωγής συνδυασμών εμβρύων με διαφορετικές γενετικές ταυτότητες είναι μεγάλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή