Αποφασισμένες να χωρίσουν ή να πεθάνουν

Αποφασισμένες να χωρίσουν ή να πεθάνουν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. H Λαντάν και η Λαλέχ Μπιζάνι, οι 29 ετών σιαμαίες αδελφές ενωμένες στο κεφάλι, θα περπατήσουν μεθαύριο μέχρι το χειρουργείο αποφασισμένες να χωρίσουν ή να πεθάνουν. H δεύτερη τέτοια επέμβαση που γίνεται ποτέ και την οποία θα πραγματοποιήσει ομάδα 24 χειρουργών από έξι χώρες του κόσμου στη Σιγκαπούρη, θα διαρκέσει μέρες και μπορεί να είναι μοιραία για μία από τις δύο ή και για τις δύο αδελφές.

Προσδοκούν καθημερινά πράγματα

Υστερα από μια ζωή με διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, από το αν θα περπατήσουν μέχρι το τι θα σπουδάσουν, οι δύο Ιρανές αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους -ή να μείνουν «φυτά»- παρά να συνεχίσουν να ζουν μαζί. Οπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους πριν από ένα μήνα, προσδοκούν κάποια απλά πράγματα, όπως να δουν η μία το πρόσωπο της άλλης. H Λαντάν και η Λαλέχ έφτασαν στη Σιγκαπούρη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έμαθαν την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε ο νευροχειρουργός δρ. Κιθ Γκοχ, που θα ηγηθεί της ομάδας των γιατρών, σε 18 μηνών σιαμαία από το Νεπάλ, τα οποία ήταν επίσης ενωμένα στο κεφάλι. Το 1996, Γερμανοί γιατροί είχαν αποφανθεί ότι η επέμβαση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή η Λαντάν και η Λαλέχ μοιράζονται μια φλέβα για την επαναφορά του αίματος από τον εγκέφαλο. Και σήμερα όμως, όπως είπε ο νευροχειρουργός, δρ. Μπέντζαμιν Κάρσον, ο οποίος θα συμμετάσχει στην επέμβαση, κάθε μία έχει 50-50 πιθανότητες επιβίωσης. «Αποφασίσαμε να χειρουργηθούμε και δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τους κινδύνους, είναι ανυπόφορο. Είμαστε έτοιμες», έγραφε η Λαντάν σε μια φίλη της στις αρχές της εβδομάδας. O δρ. Γκοχ, δήλωσε ότι η Λαντάν θα ήθελε να την κοιμήσουν και μετά να την πάνε στο χειρουργείο, αλλά η Λαλέχ, πιο ήσυχη από τις δύο αλλά με ισχυρότερη θέληση, έπεισε την αδελφή της να μπουν περπατώντας στην αίθουσα, σαν ένδειξη θάρρους.

Η επέμβαση θα διαρκέσει 48 ώρες

Η επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων ενωμένων στο κεφάλι είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από το 1952, και όλοι ελπίζουν ότι θα σημειώσει την ίδια επιτυχία με εκείνη. Ειδικοί γιατροί από τη Γαλλία, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την ομάδα των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και ακτινολόγων από τη Σιγκαπούρη στο δύσκολο έργο τους. Οι αδελφές θα είναι καθιστές στη διάρκεια της επέμβασης, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Raffles, αν και κάποιοι επιστήμονες εκτίμησαν ότι μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μέρες.

Οι αδελφές Μπιζάνι, που γεννήθηκαν στην Τεχεράνη το 1974, έχουν ξεχωριστούς εγκεφάλους, τον ένα δίπλα στον άλλο, σε κοινό κρανίο. Κατά την επέμβαση η κοινή φλέβα θα αντικατασταθεί με μόσχευμα, πιθανότατα με φλέβα του ποδιού. Σύμφωνα με τον δρα Κάρσον, οι γιατροί θα ξέρουν αν η επέμβαση ήταν επιτυχημένη ύστερα από 24 ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή