Παρενέβη στον φάκελο για το Ιράκ

Παρενέβη στον φάκελο για το Ιράκ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την πλήρη διαλεύκανση του ρόλου του στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της έκθεσης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ επιχείρησε χθες ο επικεφαλής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Αλιστερ Κάμπελ, ο οποίος είχε πρόσφατα κατηγορηθεί από το BBC για ανάρμοστη παρέμβαση στον φάκελο, ο οποίος παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κοινοβούλιο από τον Τόνι Μπλερ.

Πού παρενέβη

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», η επιστολή εστάλη από τον κ. Κάμπελ προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με στόχο να αποτελέσει τον κορμό της έρευνας που διερευνά η επιτροπή σχετικά με το κατά πόσον υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ παρενέβησαν στο έργο των υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους υπέρ του πολέμου του Ιράκ. Από την επιστολή προκύπτει ότι ο κ. Κάμπελ έκανε ορισμένες παρεμβάσεις στο αρχικό κείμενο της έκθεσης, που ήρθε στα χέρια του στις 10 Σεπτεμβρίου, παρεμβάσεις, ωστόσο, οι οποίες ήταν περισσότερο φραστικές παρά ουσιαστικές. Εξι από τις παρεμβάσεις του alter ego του κ. Μπλερ έγιναν δεκτές, τέσσερις απορρίφθηκαν, ενώ μία είχε ήδη δρομολογηθεί. H επιστολή, πάντως, αποκαλύπτει ταυτοχρόνως ότι παρότι ο κ. Κάμπελ είχε υπογραμμίσει τη σημασία να εκληφθεί ο φάκελος ως αποκλειστικό συμπέρασμα των πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες, ο ίδιος παρενέβη στη διατύπωση των λεπτομερειών.

Η επίθεση με όπλα

Ο Αλιστερ Κάμπελ, πάντως, αντικρούει σαφώς την κατηγορία του BBC ότι ο ίδιος προσωπικά εισηγήθηκε να περιληφθεί στον φάκελο ο ισχυρισμός ότι το Ιράκ θα μπορούσε να εξαπολύσει εναντίον της Βρετανίας επίθεση με χημικά όπλα μέσα σε 45 λεπτά από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η αναφορά στα 45 λεπτά υπήρχε ήδη στο πρώτο σχέδιο του φακέλου το οποίο ήρθε στα χέρια του στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στην επιστολή του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, εκείνος έλαβε υπόψη του το δεύτερο σχέδιο που ήρθε στα χέρια του στις 17 Σεπτεμβρίου, το οποίο και συζήτησε λεπτομερώς με τον τον επικεφαλής της κοινής επιτροπής εθνικής ασφάλειας, Τζον Σκάρλετ.

Ο ρόλος του για τον πόλεμο

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι Εργατικοί βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή που ερευνά την υπόθεση θα χρησιμοποιήσουν την επιστολή Κάμπελ ως απόδειξη για την απαλλαγή του από τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του το BBC. Ωστόσο, ο κ. Κάμπελ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονη κριτική για τον ρόλο του στην απόφαση για συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι προήδρευσε των συνεδριάσεων της Ομάδος Πληροφοριών του Ιράκ, οργάνου που συνέταξε τον τελικό φάκελο, ο οποίος παρουσιάστηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή