ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ AEPA ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ

Στέλεχος της Αλ Κάιντα αυτοκτόνησε στο Ριάντ

ΤΖΕΝΤΑ. Τέλος στη ζωή του έβαλε χθες -σύμφωνα με Σαουδάραβα αξιωματούχο-ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, που εθεωρείτο εκ των βασικότερων υπόπτων για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ. O Τουρκί Νάσερ-αλ Νταντάνι τινάχθηκε στον αέρα χθες το πρωί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη βόρεια επαρχία Αλ Τζαφ, 900 χιλιόμετρα βόρεια του Ριάντ. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, με έδρα το Ντουμπάι, μετέδωσε πως ο Αλ Νταντάνι αυτοκτόνησε μαζί με δύο άλλους μαχητές αφ’ ότου περικυκλώθηκαν από την αστυνομία στην Αλ Τζαφ. Το δίκτυο δεν δημοσιοποίησε την ταυτότητα των άλλων δύο θυμάτων ούτε αποκάλυψε τις πηγές του. O Αλ Νταντάνι κατεζητείτο επί μακρόν για την ανάμιξή του στις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον κατοικιών Δυτικών υπηκόων στο Ριάντ στις 12 Μαΐου, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 25 άτομα.

ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

Κυβερνητική κρίση στη Σλοβακία

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Ενα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης αν εφαρμοσθεί, υιοθέτησε χθες η Βουλή της Σλοβακίας. Το νομοσχέδιο, που επιτρέπει τις αμβλώσεις μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης σε περίπτωση γενετικών προβλημάτων, έχει προκαλέσει ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και των φιλελεύθερων εταίρων τους, το κόμμα ANO. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε από το ANO και υποστηρίχθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, σύντομα όμως αναμένεται να προσκρούσει στο προεδρικό βέτο του Ρούντολφ Σούστερ. «Από αυτήν τη στιγμή δηλώνω κατηγορηματικά πως έχουμε κυβερνητική κρίση στη Σλοβακία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάβελ Χρουσόφσκι, ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, αμέσως μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με 70 θετικές έναντι 32 αρνητικών ψήφων και 11 αποχών.

ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Υποπτοι για SARS στη Λωζάννη

ΛΩΖΑΝΝΗ. Μέτρα απομόνωσης του ιού της άτυπης πνευμονίας έλαβαν χθες οι ελβετικές υγιειονομικές αρχές αφ’ ότου δύο πολίτες της χώρας παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα κατά την επιστροφή τους από τον Καναδά. Τα ύποπτα κρούσματα -ένα ζευγάρι που επισκέφθηκε το Τορόντο τον περασμένο μήνα- είναι τα πρώτα που καταγράφονται στη χώρα εδώ και δύο μήνες. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης xαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο το ζευγάρι να έχει μολυνθεί από SARS, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι υποχρεωμένο να λάβει προληπτικά μέτρα. Το ζευγάρι βρισκόταν στο Τορόντο μεταξύ 16 και 18 Ιουνίου και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίσθηκαν στις 28 Ιουνίου. O άνδρας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο την περασμένη Τρίτη και η σύντροφός του μία μέρα αργότερα.

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ NA ΦΥΓΟΥΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ TH ΧΩΡΑ

Η Αλγερία δεν θέλει δημοσιογράφους

ΑΛΓΕΡΙ. Διαταγή προς όλους τους ξένους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δικτύων που έσπευσαν να καλύψουν την απελευθέρωση των δύο ηγετών του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας (FIS) να εγκαταλείψουν πάραυτα τη χώρα, εξέδωσαν χθες οι αλγερινές αρχές. «Αλγερινοί αξιωματούχοι δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα τη μετάδοση εικόνων από την απελευθέρωση των ηγετών του FIS, Αμπασί Μαντανί και Αλί Μπελχάντ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους εκδιωχθέντες ξένους δημοσιογράφους, ο οποίος διατύπωσε την εικασία πως στόχος των αρχών ήταν να μη δώσουν διεθνές βήμα στο Μπελχάντ.

ΓΙΑ ΔΙΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΑΜΕΡΙΚΑΝΩΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

Διαφωνίες ΗΠΑ – Ιαπωνίας

ΤΟΚΙΟ. Υπό την πίεση του Τόκιο να παραδίδουν ταχύτερα στις ιαπωνικές αρχές τους υπόπτους για εγκληματικές πράξεις, οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες διαβεβαιώσεις πως το προσωπικό των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ιαπωνία θα αντιμετωπίζεται δίκαια από το δικαστικό σύστημα της χώρας. H Ιαπωνία από την πλευρά της διεκδικεί τη δικαιοδοσία να χειρίζεται η ίδια υποθέσεις που αφορούν σε Αμερικανούς στρατιώτες, που κατηγορούνται για βιασμό, δολοφονίες και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ TA ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Διεθνής επιτροπή υπό τον Μπλιξ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Διεθνούς επιτροπής, που πρόκειται να συσταθεί σύντομα για να ασχοληθεί με τα όπλα μαζικής καταστροφής, θα ηγηθεί ο πρώην επιθεωρητής του OHE στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, η οποία έχει αναλάβει την αποστολή στελέχωσης της επιτροπής. O Μπλιξ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από τον OHE στις 30 Ιουνίου, έλαβε πρόσκληση να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής. «Είμαστε ευγνώμονες που ο Μπλιξ δέχθηκε την προεδρία. Εχει μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε την απειλή, την οποία εγκυμονούν τα όπλα μαζικής καταστροφής», τόνισε η Λιντ, η οποία ανέφερε πως στόχος του νεοσύστατου σώματος θα είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

ΒΡΕΘΗΚΑΟΣΤΑ TOY ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

Ενα άγνωστο είδος δεινοσαύρου

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Ενα άγνωστο μέχρι πρότινος είδος δεινοσαύρου, απολιθωμένα οστά του οποίου είχε εντοπίσει σε ράφι νοτιοαφρικανικού πανεπιστημίου, παρουσίασε χθες ένας Αυστραλός παλαιοντολόγος στο Γιοχάνεσμπουργκ. O Ανταμ Γέιτς αποκάλυψε έναν σαυρόποδο, ηλικίας 215 εκατομμυρίων ετών, έναν χορτοφάγο δεινόσαυρο με μακρύ λαιμό, ενώπιον συναδέλφων του στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογικής Ερευνας στο Πανεπιστήμιο του Ουιτουότερσραντ. «Δεν θα μπορούσε να γίνει ευκολότερα, για να είμαι ειλικρινής. Τα οστά βρίσκονταν πάνω στο ράφι», αφηγήθηκε ο Γέιτς, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός βοηθός έρευνας στο αγγλικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ όταν εντόπισε το εύρημα. O δεινόσαυρος βαφτίσθηκε Antetonitrus ingenipes? το πρώτο συνθετικό σημαίνει «πριν την αστραπή» και το δεύτερο «τεράστια πόδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή