Μέση Ανατολή: Θετικά βήματα

Μέση Ανατολή: Θετικά βήματα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις που ανέλαβαν οι διεθνείς διαμεσολαβητές τελεσφόρησαν, όταν οι μεγαλύτερες, ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν την κατάπαυση του πυρός και το Ισραήλ ξεκίνησε τη διαδικασία απόσυρσης των στρατευμάτων του από τα Κατεχόμενα. Τη Δευτέρα, η παλαιστινιακή αστυνομία ανέλαβε τον έλεγχο των περιοχών που εγκατέλειψαν οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας και την Τετάρτη η κυβέρνηση Σαρόν διέταξε την αποχώρηση των δυνάμεών της από τη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης. Ισραηλινές πηγές διαρρέουν ότι η επόμενη πόλη που θα επιστραφεί στην Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι η Χεβρώνα.

Μολονότι άτακτες μονάδες της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσά επιχείρησαν να ναρκοθετήσουν την εκεχειρία, με περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Μαχμούντ Αμπάς, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ιερουσαλήμ την περασμένη Τετάρτη. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, το ειρηνευτικό σχέδιο βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Δίχως, ωστόσο, την παρέμβαση των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, ο «οδικός χάρτης» θα είχε καταποντιστεί υπό το βάρος της βίας που έπληξε την περιοχή λίγες ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση της Ακαμπα.

Η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ, πάντως, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι «η προσωρινή διακοπή των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων εναντίον των Σιωνιστών» δεν συνεπάγεται και αποδοχή του «οδικού χάρτη». Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, αν και ανακοίνωσαν ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία, αναίρεσαν την απόφασή τους την Πέμπτη, μετά τη δολοφονία αξιωματούχου τους στην Καλκιλίγια.

Ελεύθερη μετακίνηση

Για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, η αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας θα κριθεί από το κατά πόσο θα τους επιτραπεί να μετακινούνται ελεύθερα και κυρίως κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας με το νότιο. Μπορεί ο ισραηλινός στρατός να απέσυρε την πλειοψηφία των οδοφραγμάτων, αλλά οι αρχές των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να διακόπτουν την κίνηση των παλαιστινιακών οχημάτων κοντά σε διασταύρωση που οδηγεί σε εβραϊκό οικισμό, όταν περνάνε ισραηλινά στρατιωτικά ή πολιτικά οχήματα. O ισραηλινός στρατός, επίσης, θα διατηρήσει τις θέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας στις περιοχές όπου υπάρχουν εβραϊκοί οικισμοί.

Ο κ. Μπους δήλωσε πριν από δέκα ημέρες ότι για να έχει ελπίδες η ειρηνευτική διαδικασία, η Χαμάς πρέπει να «διαλυθεί», ενώ το Ισραήλ φοβούμενο ότι οι παραστρατιωτικοί θα χρησιμοποιήσουν την εκεχειρία για να αναδιοργανωθούν, επιμένει ότι όλες οι ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφοπλιστούν. H κυβέρνηση Σαρόν έχει κατ’ επανάληψιν υπογραμμίσει ότι αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ξεκινήσει το δύσκολο έργο της εξάρθρωσης των παραστρατιωτικών εντός τεσσάρων εβδομάδων, η συμφωνία θα καταρρεύσει. O κ. Αμπάς, ωστόσο, εκφράζει τον φόβο ότι η όποια επιχείρηση καταστολής των παραστρατιωτικών θα οδηγήσει σε εμφύλια σύρραξη.

Σκεπτικισμός

Η παλαιστινιακή ηγεσία, πάντως, δείχνει τις τελευταίες ημέρες διατεθειμένη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας. O υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Ράμπο, δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση Αμπάς είναι έτοιμη να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των περιοχών από τις οποίες αποχώρησαν οι Ισραηλινοί και να αποτρέψει την εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών. Ισραηλινές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας έχουν ήδη δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις για την κατάσχεση όπλων τις επόμενες εβδομάδες.

Οι θετικές αυτές ενδείξεις, όμως, δεν επαρκούν για να εφησυχάσουν τους ουκ ολίγους σκεπτικιστές Ισραηλινούς που θεωρούν ότι και αυτή η εκεχειρία θα έχει την τύχη των προηγούμενων. H ισραηλινή υπηρεσία Ασφαλείας ισχυρίζεται ότι διαθέτει στοιχεία για δεκάδες σχέδια επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων που δεν έχουν ακυρωθεί και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Σαρόν συνεχίζει την κατασκευή του τεράστιου σε μήκος τείχους ασφαλείας που θα χωρίζει τη Δυτική Οχθη από το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ. Σαρόν, η σύμβουλος επί Θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίσα Ράις, διεμήνυσε στον τελευταίο ότι η κατασκευή του τείχους προκαθορίζει ουσιαστικά τη χάραξη των μελλοντικών συνόρων του υπό ίδρυσιν παλαιστινιακού κράτους και του Ισραήλ. Λέγεται ότι ο κ. Σαρόν ξεκαθάρισε στην κ. Ράις ότι αν κληθεί ποτέ να επιλέξει μεταξύ της καταστροφής του τείχους, με αντίτιμο νέα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και της διατάραξης των σχέσεών του με την Ουάσιγκτον, θα επέλεγε το δεύτερο. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η ισραηλινή πλευρά αιφνιδιάστηκε από την επιμονή των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο ακόμα δεν διαφαίνεται κάποια λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή