Παραιτήθηκε ομοφυλόφιλος αρχιεπίσκοπος

Παραιτήθηκε ομοφυλόφιλος αρχιεπίσκοπος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. O πρώτος Αγγλικανός κληρικός ο οποίος είχε δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του αρχιεπισκόπου του Ρίντινγκ εξαιτίας των ογκούμενων αντιδράσεων εναντίον του. O εφημέριος Τζον Τζέφρι υποχώρησε τελικώς στην πίεση που του άσκησε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας ο οποίος, με τη σειρά του, υποχώρησε στις πιέσεις των συντηρητικών στοιχείων της Εκκλησίας. Παρ’ ότι στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Τζέφρι αποφάσισε μόνος του να εγκαταλείψει τη θέση του, πηγές προσκείμενες στον ίδιο αποκάλυψαν ότι ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. O Κόλιν Σλι, πρωτοπρεσβύτερος του Σάουθγουορκ και φίλος του Τζον, τόνισε ότι ο ιερέας δέχθηκε εντονότατες πιέσεις -του παρουσίασαν ακόμη και επιστολή παραίτησης την οποία εκλήθη να υπογράψει- και ότι ο ίδιος δεν θα έπαιρνε ποτέ μια τέτοια απόφαση. O Σλι τόνισε ότι η απομάκρυνση του Τζέφρι Τζον ήταν καταστροφή για την εικόνα της Εκκλησίας. «Οι ναοί μας είναι άδειοι ακριβώς επειδή η Αγγλικανική Εκκλησία παρουσιάζει μια εικόνα στενομυαλιάς, υποκρισίας και προκατάληψης», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. Επεσήμανε ότι με τη στάση της η Αγγλικανική Εκκλησία απομακρύνει τους πιστούς και ότι δεν στέλνει απλώς ένα αρνητικό μήνυμα μόνο στους ομοφυλόφιλους αλλά και σε όλους τους ανοιχτόμυαλους και έξυπνους Χριστιανούς. Οι ηγέτες της αγγλικανικής Εκκλησίας επρόκειτο να συναντηθούν χθες το βράδυ στην Επισκοπή του Ρίντινγκ.

Η προκληθείσα κρίση ήταν σοβαρή

Ο σκοπός της συνάντησής τους θα ήταν ο διορισμός του Τζέφρι Τζον. Μετά όμως την απόφαση του τελευταίου να αποχωρήσει από το αξίωμα του επισκόπου, γιατί όπως τόνισε δεν ήθελε να καταφέρει πλήγμα στην ενότητα της Εκκλησίας, το αντικείμενο της σύσκεψής τους θα είναι το προοδευτικό άνοιγμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός του Τζέφρι Τζον ως επισκόπου είχε προκαλέσει τεράστια αντίδραση στην Αγγλικανική Εκκλησία. H Εκκλησία της Νιγηρίας, μάλιστα, είχε απειλήσει να αποσχισθεί σε περίπτωση που ο Τζον δεν απομακρυνόταν. O αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι δήλωσε ότι η κρίση που προκλήθηκε ήταν σοβαρή. O ίδιος δεν είχε αντιρρήσεις και τόνισε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ισότιμα μέλη της Εκκλησίας. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε, είπε, να χειροτονήσει έναν επίσκοπο που δεν ήταν αποδεκτός από ένα μεγάλο τμήμα των Χριστιανών στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή