Περιοδεία Μπους στην Αφρική

Περιοδεία Μπους στην Αφρική

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H πενταήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στην Αφρική ο Τζορτζ Μπους αντανακλά τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία της ηπείρου τόσο στα αμερικανικά συμφέροντα, όσο και στα σχέδια επανεκλογής του πρώτου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Μολονότι, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας, είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αφρική βρίσκεται εκτός της σφαίρας συμφερόντων των ΗΠΑ, ο κ. Μπους, που βρίσκεται από σήμερα στη Σενεγάλη, θα προσπαθήσει να δείξει ότι έχει αναθεωρήσει εν μέρει τις απόψεις του, δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση της φτώχειας, της επιδημίας του έιτζ και της τρομοκρατίας.

Επεκτατικά σχέδια

Οι επικριτές του, ωστόσο, επιμένουν ότι πίσω από τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Αφρικής, κρύβονται τα επεκτατικά σχέδια των ΗΠΑ, η απεξάρτηση από την πετρελαϊκή αγορά της Μέσης Ανατολής και τα συμφέροντα των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

Σενεγάλη, Νότιος Αφρική, Μποτσουάνα, Ουγκάντα και Νιγηρία θα αποτελέσουν τους σταθμούς της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος την περασμένη, μόλις, εβδομάδα απαίτησε την αλλαγή καθεστώτων στη Λιβερία και τη Ζιμπάμπουε. Τα παραπάνω κράτη έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο στους τομείς της οικονομίας και του εκδημοκρατισμού και η επίσκεψη του κ. Μπους αποσκοπεί στην επιβράβευση των προσπαθειών τους, καθώς και στην ενθάρρυνση των υπόλοιπων αφρικανικών εθνών να επιλέξουν τον δρόμο της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο κ. Μπους αναμένεται να ανακοινώσει την έγκριση προγράμματος ύψους 15 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του έιτζ και 100 εκ. δολαρίων για τη δημιουργία αντιτρομοκρατικών υποδομών στην Ανατολική Αφρική. «Είναι πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ», δήλωσε o κ. Μπους, «να επιδεικνύουν στον κόσμο όχι μόνο τους μυς τους, αλλά και την καρδιά τους». O πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί και το νησί από το οποίο ξεκινούσαν κάποτε αλυσοδεμένοι οι μαύροι με προορισμό τον Νέο Κόσμο.

Τι θα συζητήσει

Στη Νότιο Αφρική, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προωθήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και να συζητήσει με την εγχώρια κυβέρνηση το ζήτημα της επιστροφής της δημοκρατίας στη γειτονική Ζιμπάμπουε, ενώ στην Ουγκάντα ο κ. Μπους θα συγχαρεί την κυβέρνηση για τις επιτυχίες της στη μάχη κατά του έιτζ. Στον σημαντικότερο σταθμό της περιοδείας του, τη Νιγηρία, θα συζητήσει τη θέση της χώρας ως περιφερειακής δύναμης και ως μεγάλου προμηθευτή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή