Αμερικανικές επιδιώξεις στην Αφρική

Αμερικανικές επιδιώξεις στην Αφρική

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NTAKAP. Τη βαριά δοκιμαζόμενη από τις εμφύλιες συγκρούσεις, το είτζ και τη φτώχεια Αφρική επισκέπτεται από χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, αρχής γεγονομένης από το Ντακάρ. Εκ πρώτης όψεως, η επίσκεψη Μπους, η οποία φαίνεται να επισκιάζεται από την ασάφεια γύρω από την αποστολή ή μη αμερικανικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβερία, στοχεύει στη διασπορά υποσχέσεων ειρήνης και ελπίδας. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, η περιοδεία Μπους δεν μπορεί να αποκοπεί από την επιθυμία της Ουάσιγκτον να διεισδύσει στη δυτική αφρικανική ήπειρο, εκεί όπου μέχρι σήμερα τον λόγο έχει η Γαλλία. Το πλούσιο υπέδαφος της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και ο βρόχος των τρομοκρατικών πυρήνων που ενδημούν στην Αφρική, ενισχύουν τις αμερικανικές βλέψεις, παρ’ ότι είναι μάλλον απίθανο να ρεύσει πακτωλός χρημάτων προς τους ανυπεράσπιστους Αφρικανούς.

Πάντως, χθες, ο πρόεδρος Μπους δεσμεύθηκε να εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Εθνη και τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών για τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Λιβερία. O Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του προέδρου της Λιβερίας Τέιλορ, ο οποίος δέχθηκε να ζητήσει άσυλο στη Νιγηρία, χωρίς ωστόσο να ορίσει ακριβή ημερομηνία, την ίδια ώρα όμως που οι δυνάμεις της Λιβερίας απαγόρευσαν στους Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να επισκεφθούν στρατόπεδο προσφύγων.

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου Μπους, τη στιγμή που δεσμευόταν να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη, κάτι που απέφυγε να πράξει στο κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε του πολέμου στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους φρόντισε, μεταξύ άλλων, να σταθεί για λίγο σε μια σενεγαλέζικη ακτή απ’ όπου κάποτε εκατοντάδες μαύροι αλυσοδεμένοι μπάρκαραν για την Αμερική, συμμετέχοντας ακουσίως σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της παγκόσμιας ιστορίας, τη δουλεία. Στον σταθμό μετεπιβίβασης του νησιού Γκόρε, στα ανοιχτά του Ντακάρ, ο Μπους δηλωσε: «Σ’ αυτό το νησί, η ελευθερία και η ζωή εκλάπησαν και πουλήθηκαν». «Μία από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ιστορίες όλων των αιώνων ήταν επίσης ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας». Ωστόσο, η ομιλία του σταμάτησε εκεί. O πρόεδρος δεν απολογήθηκε και δεν ζήτησε συγγνώμη για τη σκλαβιά στην οποία εγκλωβίστηκαν πάνω από 20 εκατ. Αφρικανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή