«Απολογήθηκε» στη Βουλή για τον πόλεμο στο Ιράκ

«Απολογήθηκε» στη Βουλή για τον πόλεμο στο Ιράκ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αντιμέτωπος με τις επίμονες ερωτήσεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του χειρίστηκε τις πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της διακομματικής επιτροπής που διερευνά το ζήτημα.

Ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι αποφάσισε πως ο πόλεμος με το Ιράκ ήταν αναπόφευκτος «λίγες ημέρες» πρωτού διεξαχθεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στις 18 Μαρτίου, η οποία έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Βαγδάτης. O ίδιος πάντως τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν αν το κοινοβούλιο είχε καταψηφίσει την πρότασή του για την κήρυξη πολέμου εναντίον του Ιράκ. «Αποφάσισα ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος όταν κατέστη σαφές ότι δεν μπορούσαμε να διασφαλίσουμε ένα δεύτερο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα λειτουργούσε ως τελεσίγραφο στον Σαντάμ», τόνισε ο κ. Μπλερ. «Μέχρι εκείνη την ώρα προσπαθούσα με κάθε τρόπο να αποφύγω τη σύγκρουση. Σε κάποια στιγμή μάλιστα πίστεψα πως είμασταν πολύ κοντά στην εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων στο Συμβούλιο Ασφαλείας», υπογράμμισε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του, και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία ότι η κυβέρνηση του παραπλάνησε τη βουλή και τον λαό.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής του κοινοβουλίου απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις κατηγορίες για παραποίηση των πραγματικών στοιχείων για το οπλοστάσιο του Ιράκ, ο κ. Μπλερ βρίσκεται σε δυσχερή θέση πολιτικά, καθώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη δεν έχει πειστεί για τον κίνδυνο που συνιστούσε το Ιράκ για τη διεθνή ασφάλεια. Ακόμη και οι εφημερίδες που στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα εξακολουθούν να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον τα στοιχεία που περιείχαν οι δύο φάκελοι που παρουσιάστηκαν στο κοινοβούλιο ήταν απολύτως ακριβή. Την ίδια στιγμή, πολλοί Βρετανοί υπουργοί εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση του Τζορτζ Μπους να παραπέμψει ενώπιον στρατοδικείου δύο Βρετανούς υπηκόους που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στη βάση Γκουαντανάμο, κατηγορούμενοι για εμπλοκή στη διεθνή τρομοκρατία.

Οι δίκες στο Γκουαντανάμο

Το γεγονός έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη, μέχρι στιγμής κρίση στις σχέσεις Μπλερ-Μπους. O υφυπουργός Εξωτερικών Κρις Μούλιν κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ για παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τις μυστικές δίκες που διεξάγονται στη βάση Γκουαντανάμο. Αν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που τους δικάζουν, αντιμετωπίζουν ακόμη και τη θανατική ποινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή