Ιατρικό εγχείρημα υψηλού ρίσκου

Ιατρικό εγχείρημα υψηλού ρίσκου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολο νευροχειρουργικό εγχείρημα, με αρκετές πιθανότητες αποτυχίας, χαρακτηρίζει την επέμβαση για την αποκόλληση των 29χρονων σιαμαίων στη Σιγκαπούρη ο καθηγητής Νευρολογίας κ. Δ. Κουντούρης. H κατάληξη των δύο γυναικών δείχνει ότι δεν κατέστη εφικτό να κολλήσει το αγγείο, ώστε να υπάρξει αυτόνομη ατομική λειτουργία του κάθε οργανισμού. H δυσκολία για τους νευροχειρουργούς, που επιχειρούν το διαχωρισμό έγκειται στο να ξεχωρίσουν τα δύο πρόσωπα, ώστε και τα δύο να διαθέτουν από μια κεντρική αρτηρία.

Η μαραθώνια επέμβαση ενέχει μεγάλο ρίσκο για τρεις λόγους:

– Ανατομική θέση, καθώς από μία μόνο θέση έχουμε διπλή τροφοδοσία του εγκεφάλου.

– Περιπλοκότητα ως προς τη χειρουργική παρασκευή (πρέπει να απομονωθεί το κάθε πρόσωπο από τα άλλα όργανα, να πραγματοποιηθεί εκεί μια πλαστική επέμβαση και να διαχωριστεί η κάθε αιματολογική τροφοδοσία).

– Δυσκολία διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας του κάθε οργανισμού αμέσως μετά την εγχείρηση.

«Πρακτικά, πρόκειται για ένα κεντρικό αιμοφόρο αγγείο που δεν χωρίζεται. Στην περίπτωση των κοριτσιών, κατά πάσα πιθανότητα προέκυψαν ένα από τα δύο ή και τα δύο προβλήματα: αφ’ ενός δεν πέτυχε η διάνοιξη και η χειρουργική παρασκευή και αφ’ ετέρου αυτό που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν καλύφθηκε επαρκώς με εξωτερική κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί στην «K» ο κ. Κουντούρης.

Η γέννηση σιαμαίων είναι μια φυλογενετική διαταραχή που προκύπτει όταν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου δεν γίνεται πλήρης γονιδιακός συντονισμός. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε είτε διπλή παραγωγή οργάνου είτε διπλή παραγωγή προσώπου με μονήρες όργανο. Οι άτυχες κοπέλες στη Σιγκαπούρη ανήκαν στη δεύτερη κατηγορία, γεγονός που δυσκολεύει τη χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς ο διαχωρισμός είναι περισσότερο εφικτός όταν τα σιαμαία διαθέτουν αυτόνομο αγγειακό σύστημα.

«Ακόμη και σε μικρότερη ηλικία, όμως, να ζητούσαν την αποκόλλησή τους, ο κίνδυνος επιπλοκής θα ήταν ελάχιστα μειωμένος απ’ ό,τι τώρα. Μπορεί η ιατρική να είναι σε θέση να προχωράει σε τέτοια επιστημονικά τολμήματα, ωστόσο δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα σίγουρο αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Κουντούρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή