Οι αδελφές από το Νεπάλ είχαν καλύτερη τύχη

Οι αδελφές από το Νεπάλ είχαν καλύτερη τύχη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KATMANTOY. Δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη επέμβαση αποχωρισμού τους, οι κάποτε σιαμαίες αδελφές από το Νεπάλ, Γκάνγκα και Τζαμούνα Σρέστχα, που ήταν ενωμένες στο κεφάλι, είναι πολύ καλά στην υγεία τους, αν και καμιά από τις δύο δεν μπορεί να περπατήσει. Τα κοριστάκια, τριών ετών σήμερα, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάρρωσης από την εγχείρηση,η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2001, στη Σιγκαπούρη. Σε εκείνη την επιτυχημένη εγχείρηση, προΐστατο ο ίδιος νευροχειρουργός, ο δρ Κιθ Γκοθ, που ηγούνταν της πολυπληθούς ομάδας ειδικών και βοηθών οι οποίοι επιχείρησαν, χωρίς όμως επιτυχία αυτή τη φορά, να αποχωρίσουν τις σιαμαίες από το Ιράν.

Η πορεία της υγείας τους

Αντίθετα με τις άτυχες Ιρανές αδελφές Μπιζάνι, που απεβίωσαν τη δεύτερη μέρα της επέμβασης αποχωρισμού τους, επίσης στη Σιγκαπούρη, η κατάσταση των κοριτσιών είναι σταθερή και η υγεία τους δεν παρουσιάζει επιπλοκές, όπως δήλωσαν μέλη της οικογένειάς τους και ο γιατρός που τις παρακολουθεί. Οπως είπε η μητέρα τους, το ένα κοριτσάκι αναπτύσσεται πιο γρήγορα από το άλλο. H Γκάνγκα δεν είναι ακόμη σε θέση να καθήσει, ενώ η Τζαμούνα μπορεί να καθήσει, αλλά, όπως και η αδελφή της, δεν περπατά.

«Η Γκάνγκα αναπτύσσεται πολύ αργά. Αντιδρά όταν της μιλάμε και αναγνωρίζει όλα τα μέλη της οικογένειας και τους στενούς φίλους, αλλά δεν μπορεί να καθήσει ή να μιλήσει», είπε η μητέρα τους Σάντια, που μετά τη γέννηση των παιδιών της, άφησε τη δουλειά της σαν δασκάλα στην πόλη Σαλιάν, δυτικά του Κατμαντού, για να ζήσει με τις κόρες της στην πρωτεύουσα.

Δεν υπήρξαν επιπλοκές

Ο Πραμπίν Σρέστχα, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Μόντελ του Κατμαντού, όπου γίνονται οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις των παιδιών, δήλωσε πως δεν παρουσιάζουν καμιά επιπλοκή. H οικογένεια πάντως αναμένει τη μέρα που θα ταξιδέψει ξανά στη Σιγκαπούρη για μια νέα επέμβαση περαιτέρω αποκατάστασης του κρανίου τους.

Τα δύο κοριτσάκια από το Νεπάλ χειρουργήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης πριν από δύο χρόνια, από ομάδα γιατρών της οποίας ηγείτο ο δρ Γκοθ. Τόσο ο κ. Γκοθ όσο και οι γιατροί και βοηθοί που συμμετείχαν στην ομάδα του είχαν προσφέρει χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους, ενώ με δωρεές είχαν πληρωθεί και τα έξοδα του νοσοκομείου. «Χωρίς τις ευγενικές προσφορές των γιατρών και ανωνύμων, τα παιδιά μου θα ήταν ακόμη ενωμένα», λέει η μητέρα τους.

Η επιτυχημένη επέμβαση στα δύο σιαμαία από το Νεπάλ ήταν ένας από τους λόγους που η Λαντάχ και η Λαλέχ αποφάσισαν την επικίνδυνη εγχείρηση, όπως είχαν δηλώσει σε συνέντευξη λίγο πριν αρχίσει η επέμβασή τους. Τα σιαμαία που είναι ενωμένα στο κεφάλι είναι σπάνια και στατιστικά παρουσιάζονται σε κάθε δύο εκατομμύρια γεννήσεις ζωντανών παιδιών. Οι επιτυχημένες επεμβάσεις αποχωρισμού τους είναι ακόμη σπανιότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή