ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΟΥΛ

«Η Βόρεια Κορέα προχωρεί το πυρηνικό της πρόγραμμα»

ΣΕΟΥΛ. H Βόρεια Κορέα προχώρησε πρόσφατα στην επεξεργασία μικρού αριθμού από τις 8.000 χρησιμοποιημένες ράβδους πυρηνικού καυσίμου που υπολογίζεται ότι διαθέτει, καθώς και στη δοκιμή συσκευών που χρησιμοποιούνται για την πυροδότηση πυρηνικών εκρήξεων, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας. H ίδια υπηρεσία ανέφερε σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Σεούλ ότι η B. Κορέα έχει προβεί σε τουλάχιστον 70 δοκιμές συσκευών, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να πυροδοτήσουν πυρηνικές εκρήξεις στο Γιόνγκντουκ- ντονγκ, 40χλμ βορειοδυτικά του Γιονγκμπιόν, περιοχή που αποτελεί τη βάση του πυρηνικού προγράμματός της. H B. Κορέα δεν έχει ποτέ δοκιμάσει πυρηνικό μηχάνημα, αλλά τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι κατέχει πυρηνικά όπλα.

Ο ΓΚΑΡΘΟΚΑΤΑ 96 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Επιχειρεί δέσμευση περιουσιών

ΜΑΔΡΙΤΗ. O Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν επιχείρησε χθες να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία 96 πρώην στρατιωτικών και αστυνομικών της Αργεντινής, οι οποίοι κατηγορούνται για πολιτικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος το 1976- 1983. O δικαστής Γκαρθόν έχει εξελιχθεί σε αμείλικτο κυνηγό όλων εκείνων που συμμετείχαν στον «βρώμικο πόλεμο» της Αργεντινής και είναι παγκοσμίως γνωστοί οι αγώνες του για την επιβολή αυστηρότατων ποινών σε βάρος του Αουγκούστο Πινοσέτ. Το 1999, ο Ισπανός δικαστής, με την κατηγορία της γενοκτονίας, των βασανισμών και της τρομοκρατίας εγκάλεσε 96 συνολικά αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής του πραξικοπήματος Χόρχε Βιδέλα και τον πρώην αρχηγό ναυτικού Εμίλιο Μασέρα. Το έτος 2000, η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε απορρίψει το αίτημα του Γκαρθόν να συλληφθούν οι 96 αξιωματικοί. Μολαταύτα, την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητική πηγή τόνισε πως η Αργεντινή ερευνά τη δυνατότητα να ακυρώσει τη νομοθεσία που προστατεύει τους στρατιωτικούς από πιθανή έκδοσή τους για να δικαστούν για όσα εγκλήματα διέπραξαν στον «βρώμικο πόλεμο».

ΥΨΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 30 – 35 ΕΤΩΝ

Κοινό σημείο διανοιών – εγκληματιών

ΟΚΛΑΝΤ. Οι διάνοιες και οι εγκληματίες μπορεί να μην έχουν εκ πρώτης όψεως κοινά σημεία, αλλά η απόδοση και των δυο φτάνει στο απόγειό της στο πρώτο ήμισυ της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, κυρίως λόγω του ανταγωνιστικού τους ενστίκτου για τον εντυπωσιασμό του αντιθέτου φύλου, γράφει η επιθεώρηση News Scientist. Οταν ο Σατόσι Καναζάουα του Πανεπιστημίου του Κάντερμπουρι της Νέας Ζηλανδίας μελέτησε τις βιογραφίες επιφανών ανδρών επιστημόνων βρήκε ότι τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις τους τις έκαναν πριν από την ηλικία των 35 ετών, περίπου την ίδια ηλικία που φτάνει στο απόγειό της και η εγκληματική συμπεριφορά, προσθέτει η επιθεώρηση. O Καναζάουα πιστεύει ότι το ανταγωνιστικό ένστικτο των αρσενικών για να προσελκύσουν το θηλυκό αποτελεί μια κινητήρια δύναμη για τα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως και για τα εγκληματικά «επιτεύγματα». «Κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να κάνουν σεξ με μια γυναίκα», δηλώνει ο Καναζάουα. O ανταγωνισμός αυτός μειώνεται με την ηλικία και καθώς προτεραιότητα των ανδρών γίνεται πλέον η φροντίδα των παιδιών και όχι η κατάκτηση της γυναίκας.

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ MIKPOKYMATA ΤΟΥΣ «ΒΛΕΠΟΥΝ»

Θησαυροί στο φως με ραντάρ

ΤΕΛ ABIB. Δορυφορικά ραντάρ μικροκυμάτων ενδέχεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου για τον εντοπισμό κρυμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, κτιρίων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά και ομαδικών τάφων. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ απέδειξαν πως αυτού του είδους τα ραντάρ μπορούν να δούνε κάτω από την επιφάνεια στεγνής γης και να εντοπίσουν αντικείμενα κάτω από τόνους άμμου, αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού New Scientist. Τα θαμμένα αντικείμενα είναι δυνατόν να εντοπιστούν με αεροπορικά συστήματα, τόνισε ο Νταν Μπλούμπεργκ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του Τζούλιαν Ντάνιελς κατάφεραν να αποδείξουν τη θεωρία τους, εντοπίζοντας από αεροπλάνο, με τη βοήθεια του ραντάρ, πλάκες αλουμινίου που είχαν θάψει στην έρημο Νεγκέβ. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν το ερευνητικό έργο τους, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο δυνατό μήκος μικροκύματος.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Αιματηρό επεισόδιο στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε ένοπλο επεισόδιο που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στα Σκόπια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ένοπλοι εισέβαλαν σε εστιατόριο στην περιοχή Τσάιρ των Σκοπίων και πυροβόλησαν εναντίον πελατών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε. Οι άγνωστοι δράστες μετά τους πυροβολισμούς διέφυγαν με αυτοκίνητο το οποίο είχε κλεμμένες πινακίδες. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Νεχίρι Ρίντβαν, γνωστός εγκληματίας αλβανικής εθνικότητας, ενώ η ταυτότητα των υπολοίπων θυμάτων δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί. H αστυνομία πιστεύει ότι τα κίνητρα της δολοφονικής αυτής επίθεσης σχετίζονται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών εγκληματικών ομάδων.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ H 5η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνής σύνοδος Κεντροαριστεράς

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κεντροαριστερές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Λονδίνο την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά σημαντικότατων θεμάτων από τη μεταρρύθμιση στις δημόσιες υπηρεσίες ως το εμπόριο και τη βιομηχανία. Οι συζητήσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και στο τέλος της συνόδου θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν. Πρόκειται για την 5η ετήσια σύνοδο της διεθνούς κεντροαριστεράς. Τη διάσκεψη οργανώνει ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών Πίτερ Μάντελσον. Θα μετάσχει ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή