Πιέσεις στον Σαρόν, στήριξη στον Αμπάς από τις ΗΠΑ

Πιέσεις στον Σαρόν, στήριξη στον Αμπάς από τις ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εμφανώς ανήσυχη από τις απειλές παραίτησης του Μαχμούντ Αμπάς, από τον πρωθυπουργικό θώκο της Παλαιστινιακής Αρχής, η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση για τη διεύρυνση του καταλόγου των υπό απελευθέρωση κρατουμένων και τη διάλυση ακόμα περισσότερων εβραϊκών οικισμών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης του κ. Αμπάς, η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους.

Την αμέριστη υποστήριξη της στο πρόσωπο του κ. Αμπάς εξέφρασε χθες η κυβέρνηση Μπους, με αφορμή τα σενάρια παραίτησης του πρώτου. «Είμαστε στο πλευρό του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον θα αποδείξει με πράξεις την υποστήριξή της στο έργο του κ. Αμπάς. Λίγες ώρες αργότερα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τζορτζ Μπους στην περιοχή και υπεύθυνος για την επίβλεψη της εφαρμογής του ειρηνευτικού προσχεδίου, Τζον Γουλφ, ζήτησε από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, τη λήψη μέτρων για την κατεδάφιση των «παράνομων» εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και την αύξηση του αριθμού των υπό απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Από την πλευρά του, όμως, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Τζίπι Λίβνι, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο απελευθέρωσης στελεχών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Στο μεταξύ, η κρίση στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής δείχνει να εκτονώνεται, καθώς ο κ. Αραφάτ φέρεται να μην έκανε αποδεκτή την έγγραφη παραίτηση του κ. Αμπάς και να εξέφρασε την υποστήριξή του στην διαπραγματευτική πολιτική που ακολουθεί. «O πρόεδρος Αραφάτ», δήλωσε προχθές το βράδυ ο Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Σάεμπ Ερεκάτ, «ξεκαθάρισε ότι τόσο αυτός, όσο και η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ δεν δέχονται την παραίτηση του κ. Αμπάς και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να τον στηρίξουν». Πηγές προσκείμενες στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ωστόσο, άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι ο κ. Αμπάς είναι δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο κ. Αραφάτ δεν τον υποστήριξε κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχτηκε από σκληροπυρηνικά στελέχη της Φατάχ με αφορμή την πολιτική του έναντι του Ισραήλ.

Πάντως, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης, ο κ. Γουλφ αναμενόταν να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής. Κατά τ’ άλλα, το Ισραήλ συνέχισε την επιθετική του τακτική δολοφονώντας καταζητούμενο Παλαιστίνιο κοντά στην Τζενίν, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία. O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο νεκρός Ιγιάντ Σαλαμίς και ο αδελφός του, ο οποίος συνελήφθη, προετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα. Με αφορμή το συμβάν η Χαμάς ανακοίνωσε ότι παραμένει αφοσιωμένη στην εκεχειρία, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η υπομονή της εξαντλείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή