Τον εκδημοκρατισμό της χώρας επιθυμεί πραγματικά ο λαός του Ιράκ

Τον εκδημοκρατισμό της χώρας επιθυμεί πραγματικά ο λαός του Ιράκ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια μέρα, θέλουμε και εμείς οι Ιρακινοί να γιορτάσουμε την επέτειο της ανεξαρτησίας, όπως έκαναν και οι Αμερικανοί πριν από λίγες ημέρες. Στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κατάκτησης της ελευθερίας διά της οδού του εκδημοκρατισμού. Πρόκειται για έναν στόχο, για τον οποίο εμείς οι Κούρδοι είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που συμφωνήσαμε να συμμετέχουμε στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, που θα σχηματιστεί εντός του μήνα. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, να αναζωογονήσουμε την οικονομία και να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική πολιτεία.

Είναι τρομοκρατία

Ενδεχομένως οι στόχοι μας να μοιάζουν ουτοπικοί, δεδομένου ότι σήμερα οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ακόμα μάχονται για να εξασφαλίσουν την τάξη και να θέσουν σε λειτουργία τις δημόσιες υπηρεσίες. Παρά ταύτα, η κατάσταση δεν είναι τόσο ζοφερή όσο κάποιοι ισχυρίζονται. Οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών δεν αποτελούν έκφραση κάποιας μορφής «λαϊκής αντίστασης σε μια ξένη κατοχική δύναμη». Πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες επιδίδονται τα απομεινάρια του καθεστώτος Χουσεΐν. Οι εναπομείναντες πιστοί του αποκαθηλωθέντα δικτάτορα είναι τόσο απομονωμένοι από τον ιρακινό λαό, που στηρίζονται στην επιστράτευση αλλοδαπών για να διεξάγουν τις επιθέσεις τους.

Από τη στιγμή που στερούνται λαϊκής υποστήριξης τα στοιχεία αυτά είναι βέβαιο ότι θα ηττηθούν. H αναπόφευκτη αυτή εξέλιξη μπορεί να επιταχυνθεί, εφόσον καθιερώσουμε μια δύναμη εθνικής ασφάλειας. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ιράκ που θα είναι ασφαλές.

Η επίλυση, όμως, του προβλήματος που έχει προκύψει με τις λεηλασίες, απαιτεί κάτι περισσότερο από τη βελτίωση της αστυνόμευσης. Οι ρίζες του προβλήματος είναι, ως επί το πλείστον, οικονομικές. H οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει και οι μισθοί που χορηγούν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν επαρκούν. Οι εξαγωγές πετρελαίου θα συνεισφέρουν στη βελτίωση της κατάστασης, αλλά στην πραγματικότητα η χώρα έχει ανάγκη από οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Επικροτούμε τα μέτρα που ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι για τη δημιουργία νέου νομίσματος και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τράπεζας, ως αρχή του κύματος μεταρρυθμίσεων.

Ενας απλός τρόπος για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας στη δικιά μας περιοχή, το Κουρδιστάν, είναι να λάβουν οι Κούρδοι τα χρήματα που δικαιούνται από το πρόγραμμα «τρόφιμα έναντι πετρέλαιο» του ΟΗΕ.

«Πάγωσαν» 4 εκ. δολάρια

Αποτελεί σκάνδαλο ότι 4 εκ. δολάρια έχουν «παγώσει» σε τραπεζικό λογαριασμό γαλλικής τράπεζας εξαιτίας της γραφειοκρατίας που επικρατεί στον OHE. Εχουμε καλέσει τις συμμαχικές δυνάμεις να δεσμευθούν ότι τα χρήματα αυτά δεν θα χαθούν, αλλά δεν έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις. Ενδεχόμενη απώλεια αυτών των χρημάτων που δικαιούται ο κουρδικός λαός θα προκαλέσει απογοήτευση στους υπόλοιπους Ιρακινούς που προσβλέπουν στη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μεγάλο μέρος του παραπάνω ποσού θα διατεθεί για τον ομαλό επαναπατρισμό των προσφύγων της περιοχής. Ελπίζουμε, επίσης, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα ιδρύσουν σύντομα έναν δίκαιο και διάφανο μηχανισμό για την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις εστίες τους.

Μέχρι σήμερα, η συμμαχία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της προώθησης της δημοκρατίας. Εχουμε, ωστόσο, την αίσθηση ότι η στρατηγική είναι στο σύνολο της θολή και οι Ιρακινοί αισθάνονται αβεβαιότητα όσον αφορά το πολιτικό τους μέλλον. H πορεία προς τις εθνικές εκλογές και την εγκαθίδρυση αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης πρέπει να αποσαφηνιστεί. Επιπλέον, η υλοποίηση του οράματος του πρόεδρου Μπους για ένα ομοσπονδιακό Ιράκ είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας. Το νέο Ιράκ πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό κράτος, το οποίο θα αντανακλά τη διαφορετικότητα των εθνοτήτων που το απαρτίζουν. Με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, τασσόμαστε υπέρ ενός συστήματος ομοσπονδιακής διακυβέρνησης. Τα θεμέλια της ιρακινής ομοσπονδίας και δημοκρατίας έχουν ήδη μπει στο Κουρδιστάν. Χάρις στην προστασία των ΗΠΑ και των Βρετανών, οι Κούρδοι βίωσαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια την αυτοδιοίκηση και τον πλουραλισμό. Με τη στήριξη των ΗΠΑ και το έργο μας στη μεταβατική κυβέρνηση, το «δημοκρατικό πείραμα του Κουρδιστάν» μπορεί να αποτελέσει το δημοκρατικό μοντέλο προς μίμηση για το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή