Συμμετοχή Σιιτών στην κυβέρνηση

Συμμετοχή Σιιτών στην κυβέρνηση

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΤΖΑΦ. Τα αμερικανικά σχέδια για τον διορισμό ενός κυβερνητικού συμβουλίου αποτελούμενου από Ιρακινούς φαίνεται ότι έλαβαν νέα ώθηση χθες, μετά την απόφαση σιιτικής πολιτικής ομάδας να άρει τις αντιρρήσεις της και να συμμετάσχει στο κεντρικό πολιτικό όργανο. O αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του γι’ αυτή την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της σύστασης μιας δημοκρατικής κυβέρνησης στο Ιράκ. Το υπό σύσταση κυβερνητικό συμβούλιο θα αναλάβει το έργο της συγγραφής του νέου συντάγματος της χώρας και της οργάνωσης των εκλογών που θα ακολουθήσουν.

Του δίνουν μια «ανάσα»

Πολλοί εκτιμούν ότι η άρση των αντιρρήσεων της μετριοπαθούς πτέρυγας των Σιιτών και η συμμετοχή τους στις συνομιλίες δίνουν μια ανάσα ζωής στον Αμερικανό διοικητή, ο οποίος από τον επίσημο τερματισμό του πολέμου ώς σήμερα επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη σε μια άναρχη από πάσης απόψεως κοινωνία και με τους Αμερικανούς στρατιώτες να πέφτουν καθημερινά θύματα επιθέσεων.

Η σιιτική οργάνωση, η οποία θα συνεργαστεί τελικά με τους λοιπούς Ιρακινούς, ακούει στο όνομα Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ. Το Συμβούλιό της επί 20 χρόνια ήταν εξόριστο στην Τεχεράνη, παρότι κατά καιρούς συμμετείχε σε διάφορες επιθέσεις εντός του ιρακινού εδάφους. Είχε δε εξαρχής υποστηρίξει ότι το υπό διαμόρφωση κυβερνητικό συμβούλιο θα πρέπει να εκλεγεί από τους ίδιους τους Ιρακινούς. «Οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλεγεί από τον Πολ Μπρέμερ δεν θα μπορεί να σταθεί ενώπιον του ιρακινού λαού», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της σιιτικής οργάνωσης Αμάρ αλ Χακίμ. Αλλά σε μια συνάντηση με έξι άλλους αντιπροσώπους από την αποκαλούμενη Ομάδα των Επτά στη Σλαχεντίν στο ιρακινό Κουρδιστάν, η οργάνωση ανακοίνωσε την απόφασή της να ακολουθήσει τους λοιπούς και να δεχθεί το προτεινόμενο κυβερνητικό συμβούλιο. Πάντως, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση φαίνεται να αποδέχονται ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή