ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ KATA 14% ΠΕΡΥΣΙ

Τα πειρατικά cd πλημμύρισαν την αγορά

ΛΟΝΔΙΝΟ. H παραγωγή των παράνομων μουσικών ηχογραφημάτων αυξήθηκε πέρυσι κατά 14% και πλέον τα λεγόμενα «πειρατικά cd (ψηφιακοί δίσκοι)» αποτελούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία της Δισκογραφικών Εταιρειών, ο τζίρος από την πώληση σχεδόν 1,1 δισεκατομμυρίων «πειρατικών ψηφιακών δίσκων» παγκοσμίως, υπολογίζεται στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. O πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τζέι Μπέρμαν, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του φαινόμενου στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς «πειρατικών ηχογραφημάτων». Πρόκειται για τη Βραζιλία, την Κίνα, το Μεξικό, την Παραγουάη, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ O ΑΝΤΙΡΑΝΑΣΤΑΖΕ

Ετοιμη για βάσεις η Ρουμανία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Πιστή στις δεσμεύσεις έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρουμανία είναι έτοιμη να παράσχει διευκολύνσεις στην Ουάσιγκτον, αναλαμβάνοντας να φιλοξενήσει επί του εδάφους της αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. H οριστική διευθέτηση του θέματος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, δηλώνει στα διεθνή πρακτορεία ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντιραν Ναστάζε «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις βάσεις επί ρουμανικού εδάφους, αναφέρει ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι βρίσκεται εν αναμονή ορισμένων διευκρινίσεων, προκειμένου να γίνουν οι οριστικές δηλώσεις. Τόσο το NATO όσο και και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι οι κινητές βάσεις είναι πολύ πιο χρήσιμες από τις μόνιμες που από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στη Γερμανία. Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιήσαν τη βάση Κογκαλνισεϊάνου στη Μαύρη Θάλασσα για την ανάπτυξη στρατευμάτων και την προώθηση εφοδίων στο Ιράκ, ειδικότερα μετά την άρνηση της Τουρκίας να παράσχει τις σχετικές διευκολύνσεις.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ 23MHNO ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

Επιπλοκές σε σιαμαία

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ενώ οι Λαντάν και η Λαλέχ βάδιζαν χθες προς την τελευταία τους κατοικία στο Ιράν, χωρισμένες πια και ήσυχες, ύστερα από τη μαρτυρική ζωή που έζησαν επί 29 χρόνια, ένα μόλις 23 μηνών κοριτσάκι από τη Γουατεμάλα, το ένα από τα δίδυμα που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι και πριν από ένα χρόνο υποβλήθηκαν επιτυχώς στη διαδικασία διαχωρισμού τους στο νοσοκομείο του Λος Αντζελες, παρουσίασε σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα. H Μαρία Τερέζα Αλβαρέζ, η οποία επρόκειτο να βγει από το νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη, παρουσίασε αιφνιδίως πυρετό και οι γιατροί αποφάσισαν να την κρατήσουν, φοβούμενοι ότι έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Το παιδί όμως παρουσιάζει και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. H δίδυμη αδελφή της Μαρία ντε Τζέζους πηγαίνει πολύ καλύτερα και βρίσκεται στα χέρια ανάδοχης οικογένειας στο Λος Αντζελες.

ΔΗΛΩΝΕΙ H ΒΟΡΕΙΟΣ KOPEA ΓΙΑ TA ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Ετοιμη για πόλεμο και ειρήνη

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Αξιωματούχος της Βορείου Κορέας δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι έτοιμη για πόλεμο και για ειρήνη. H δήλωση του Κορεάτη αξιωματούχου ακολούθησε τις προχθεσινές πληροφορίες ότι η Βόρειος Κορέα έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της κατασκευής πυρηνικών βομβών. «Βασικός μας στόχος είναι ότι επιθυμούμε να λύσουμε ειρηνικά την πυρηνική κρίση», δήλωσε ο διαπραγματευτής Κιμ Ριόνγκ Σονγκ, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τη νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία. «Ωστόσο», πρόσθεσε ο Κιμ Σονγκ «αν οι εξωτερικές δυνάμεις αγνοούν τις θέσεις μας και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν βία, θα τους αντιμετωπίσουμε και μάλιστα θα προβούμε και σε επίδειξη ισχύος». Οι σε κυβερνητικό επίπεδο συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου υπερκαλύφθηκαν από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Σεούλ ότι η Βόρειος Κορέα στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικών βομβών, κλιμακώνοντας την κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στο μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

ΝΕΚΡΟΙ 22 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Στον γκρεμό βρέθηκε το λεωφορείο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Τραγικό θάνατο βρήκαν χθες στο Χονγκ Κονγκ 22 επιβάτες διώροφου λεωφορείου, το οποίο την ώρα που διέσχιζε γέφυρα στα περίχωρα της πόλης συγκρούστηκε με φορτηγό με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί στην απότομη πλαγιά ενός λόφου σε βάθος 70 και πλέον μέτρων. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πολλοί από τους επιβάτες του λεωφορείου εκσφενδονίστηκαν πολύ μακριά από το λεωφορείο και κάποιοι άλλοι εγκλωβίστηκαν εντός. Από τη σύγκρουση και την πτώση του λεωφορείου τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι μεταξύ των οποίων κι ένα 9χρονο κορίτσι. Οι διασώστες κατάφεραν, στήνοντας με τα σώματά τους ανθρώπινη αλυσίδα, να τραβήξουν από το λεωφορείο όσο το δυνατόν περισσότερους τραυματίες και στη συνέχεια με ασθενοφόρα να τους μεταφέρουν στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο οδηγός του λεωφορείου, ενώ δεν υπήρξαν πληροφορίες για την τύχη του οδηγού του φορτηγού.

ΑΠΟ ΠΡΩΗΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

Συνεργασία ζήτησε το ΝΑΤΟ

ΑΛΜΑΤΙ. O γενικός γραμματέας του NATO στρατηγός Ρόμπερτσον ζήτησε χθες την προώθηση στενότερης συνεργασίας της Συμμαχίας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οι δηλώσεις του γ.γ. του NATO γίνονται λίγο πριν ο οργανισμός αναλάβει τη διοίκηση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο γειτονικό Αφγανιστάν. Μιλώντας με τον πρόεδρο του Καζακστάν N. Ναζαρμπάγιεφ, τον οποίον ο κ. Ρόμπερτσον αποκάλεσε «καλό φίλο και στενό συνεργάτη», για μια ακόμη φορά προειδοποίησε ότι η τρομοκρατία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας του 21ου αιώνα. Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, επιτρέποντας στα συμμαχικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο και ορισμένες βάσεις. Σημειωτέον ότι Ουζμπεκιστάν και Κιργιζία φιλοξενούν εκατοντάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή