«Πρασινη» Γραμμη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΠΟΥΣ

Οχι στην αύξηση για πυρηνικά

Χαλινάρι στις απαιτήσεις του προέδρου Μπους για μεγάλη αύξηση των κονδυλίων για τα πυρηνικά όπλα έβαλε η αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, μη ικανοποιώντας την εισήγηση του Λευκού Οίκου για το ύψος των δαπανών και εγκρίνοντας τελικά μικρότερα ποσά. «H πρόταση της προεδρίας είναι επιπέδου ψυχρού πολέμου», τόνισε ο επικεφαλής της υποεπιτροπής, ρεπουμπλικάνος Ντέιβιντ Χόμπσον. «Πρέπει να δούμε καλύτερα το μέλλον», τόνισε, εκφράζοντας τις ανησυχίες των περισσότερων συναδέλφων του, ότι οι υπερβολικές δαπάνες εγκυμονούν κινδύνους ανανέωσης των πυρηνικών όπλων. Παρά όμως τις αντιδράσεις, οι αμερικανικές δαπάνες για πυρηνικά όπλα θα είναι αυξημένες το 2003 σε σχέση με το 2002. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό θα διατεθεί για την έρευνα κατασκευής των λεγόμενων «μικρών» πυρηνικών όπλων, δηλαδή εκείνων που προορίζονται για χρήση σε ένα «συμβατικό» πόλεμο. Ταυτόχρονα, το μόνο κονδύλι που η αρμόδια υποεπιτροπή αύξησε είναι αυτό που προορίζεται για τη μεγάλη πυρηνική «χωματερή», η οποία θα δημιουργηθεί σε ερημική τοποθεσία της Γιούτα. Τα όπλα μαζικής καταστροφής της υπερδύναμης δημιουργούν ανησυχίες και στο εσωτερικό της…

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΣ. ΑΠΟ ΗΠΑ

Πετρέλαιο και από την Αφρική

Η Αμερική ανακάλυψε την Αφρική! H ξεχασμένη, όσον αφορά τις οικονομικές επενδύσεις, «μαύρη ήπειρος» γίνεται πόλος έλξης δισεκατομμυρίων δολαρίων και του… προέδρου Μπους. Οι ΗΠΑ θέλοντας να μειώσουν την πετρελαϊκή τους εξάρτηση από τη Μέση Ανατολή, στρέφονται προς τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής. «Υπολογίζουμε ότι το 2005 το 20% των εισαγωγών πετρελαίου θα έρχεται από την Αφρική», λέει ο Βάλτερ Κάνστινερ, υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αφρική. Το πρόβλημα είναι ότι η εξόρυξη του πετρελαίου στις αφρικανικές χώρες γίνεται μέσα σε τόσο άθλιες συνθήκες, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την αμοιβή και την υγεία των εργαζομένων και τις εθνοτικές συγκρούσεις (που αναζωπυρώνονται για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών), που συχνά μοιάζει με κατάρα, παρά με ευλογία για μια χώρα. Το παράδειγμα της Νιγηρίας, της πρώτης αυτή τη στιγμή σε παραγωγή πετρελαίου αφρικανικής χώρας, όπου στα «υποπροϊόντα» του μαύρου χρυσού συγκαταλέγονται η μεγάλη ρύπανση του δέλτα του Νίγηρα, μερικές στρατιωτικές χούντες, εκτελέσεις διαμαρτυρόμενων πολιτών και φυλετικοί πόλεμοι, είναι ενδεικτικό.

ΡeΤΑ KATA ΚFC

Αντιδικία για τα κοτόπουλα

Για παραπλανητικές πληροφορίες προς τους καταναλωτές, όσον αφορά τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα πουλερικά, μήνυσε τη γνωστή αλυσίδα τροφίμων KFC (με ειδικότητα στα κοτόπουλα) η οργάνωση «Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» (PeTA). Η PeTA ισχυρίζεται ότι η εικόνα που δίνει η ηλεκτρονική σελίδα της KFC, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες ζωής των κοτόπουλων έχουν βελτιωθεί σημαντικά, δεν ισχύουν στην πράξη. Πρόκειται για συνειδητή παραπλάνηση του κοινού, το οποίο εμφανίζεται όλο και πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα μεταχείρισης των ζώων. Οι συνθήκες ταΐσματος, διαμονής και σφαγής απέχουν πολύ από το να μην χαρακτηρισθούν βάναυσες, ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της PeTA. Το εάν έχουν δίκιο θα αποδειχθεί -ίσως- στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας, όπου θα γίνει η δίκη. Αυτό όμως που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι η ευαισθητοποίηση σημαντικής μερίδας του κόσμου είναι τέτοια, που μετατρέπει τη συμπεριφορά των εταιρειών απέναντι στα ζώα σε ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα για τη στάση απέναντι στη μια ή την άλλη εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή