Κομμουνιστική εθιμοτυπία στη Ρωσία

Κομμουνιστική εθιμοτυπία στη Ρωσία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εθιμοτυπικά της κομμουνιστικής περιόδου επανήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των εορτασμών του πρώτου βιομηχανικού επιτεύγματος της σύγχρονης και καπιταλιστικής, πλέον, Ρωσίας. Σοβιετικά τραγούδια δόνησαν τον αέρα, χείμαρροι νερού ξεχείλισαν κάτω από τη σημαία της Ρωσίας και αρκετοί διάσημοι συγγραφείς της χώρας συγκεντρώθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια ενός γιγαντιαίων διαστάσεων υδροηλεκτρικού σταθμού. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τη σοβιετική περίοδο και το οποίο ολοκληρώθηκε την καπιταλιστική εποχή.

Πάτησε το κουμπί

Ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ακύρωσε τρεις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό για να βρεθεί στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας και να πατήσει συμβολικά το κουμπί της έναρξης λειτουργίας του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού που χτίστηκε την τελευταία δεκαπενταετία. Τη στιγμή που οι βομβαρδισμοί στην Τσετσενία και η σκανδαλολογία μονοπωλούσαν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, τα εγκαίνια του έργου αποτελούσαν μια σπάνια ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις και υπενθύμισης των οικονομικών επιτευγμάτων της Ρωσίας την τελευταία πενταετία.

«Την τελευταία τετραετία», δήλωσε ο κ. Πούτιν, «συντελέστηκε ένα θαύμα». «Οχι μόνο καταφέραμε», συνέχισε, «να αναπλάσουμε τον ενεργειακό τομέα για τον οποίο η Σοβιετική Ενωση ήταν κάποτε υπερήφανη, αλλά να κάνουμε και βήματα προς τα μπρος». «Πρόκειται για μια ένδειξη», σημείωσε ο κ. Πούτιν αναφερόμενος στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μπουρέγια, το σχέδιο κατασκευής του οποίου υπάρχει από το 1970, «ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ότι υπάρχουν οι συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Βιομηχανική ανάπτυξη

Τη στιγμή που η ρωσική κοινή γνώμη ασχολείται με τα σκάνδαλα που αφορούν τους νέους κροίσους της χώρας, ο κ. Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τον μεγάλο στόχο της οικονομικής του πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη της βιομηχανικής ανάπτυξης σε βαθμό τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατός ο διπλασιασμός του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή