Τα Απομνημονεύματα του Καλάσνικοφ

Τα Απομνημονεύματα του Καλάσνικοφ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χίλαρι Κλίντον έγραψε τα απομνημονεύματά της και αυτάρεσκα έδωσε στο βιβλίο της τον τίτλο «Living History», «Ζωντανή Ιστορία» ή «Ζώντας την Ιστορία». Οπως και αν αποδώσετε τον τίτλο, είναι βέβαιο ότι η συγγραφέας θεωρεί τον εαυτό της κομμάτι της Ιστορίας. Με την κυκλοφορία του βιβλίου η κυρία Κλίντον έγινε κατά μερικά εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερη. Προηγουμένως μοιράστηκε τη ματαιδοξία της, με τη μορφή της υπογραφής της, με όσους έσπευσαν στην παρουσίαση του βιβλίου. Μπορεί το χέρι της να «πιάστηκε» υπογράφοντας εκατοντάδες αντίτυπα, όμως η Χίλαρι έλαμπε από ικανοποίηση -αυτό τουλάχιστον μαρτυρούσαν οι φωτογραφίες.

Ο Μιχαήλ Τιμοφέιγεβιτς Καλάσνικοφ έγραψε και αυτός ένα βιβλίο. Η κυκλοφορία του στη Γαλλία πριν από λίγες εβδομάδες, δεν προκάλεσε ουρές αναγνωστών. Ο Καλάσνικοφ, έγραψε η «Liberation», γιόρτασε την κυκλοφορία των «Απομνημονευμάτων» του σε μια σεμνή τελετή που τού οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος Seuil στο Παρίσι. Η Χίλαρι Κλίντον είναι γνωστή για τους λεκτικούς της κεραυνούς. Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ είναι συνώνυμος με τις ριπές. Ενός από τα πιο αποτελεσματικά και διαδεδομένα όπλα που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Ο ίδιος δεν φαντάστηκε ποτέ ότι το όνομά του θα ζούσε τόσες ζωές και άλλους τόσους θανάτους. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να φτιάξει ένα όπλο για να υπερασπίσει τα σύνορα της πατρίδας του, της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης. Στα 15 του, αυτοδίδακτος, έφτιαξε το πρώτο του όπλο από κομμάτια που βρήκε σε αποθήκες των σιδηροδρόμων. Το 1941, όταν τραυματίας πολέμου βρέθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες πληγωμένους συμπατριώτες του οι οποίοι μιλούσαν διαρκώς για την ανωτερότητα της γερμανικής πολεμικής μηχανής, η ιδέα να φτιάξει το καλύτερο αυτόματο όπλο έγινε εμμονή. Οταν τα κατάφερε, έδειξε το όπλο στη σοβιετική αστυνομία, που έσπευσε να διατάξει την κράτησή του για παράνομη οπλοχρησία! Οι σύντροφοι τον απελευθέρωσαν και ο Κόκκινος Στρατός, μπροστά στην αποφασιστικότητά του, τον άφησε να πειραματίζεται. Το 1942 παρουσίασε το πρωτότυπο για το όπλο που πέντε χρόνια αργότερα έλαβε το μυθικό όνομα «ΑΚ 47» – Αυτόματο Καλάσνικοφ κατασκευής 1947. Τα υπόλοιπα είναι, στ’ αλήθεια, ιστορία. Οι Σοβιετικοί ενέκριναν τη βιομηχανική παραγωγή του «ΑΚ 47» και έδωσαν με χαρά την άδεια κατασκευής του στις χώρες-δορυφόρους της ΕΣΣΔ. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσα Καλάσνικοφ έχουν κατασκευαστεί, 70 εκατομμύρια κομμάτια λένε οι ειδικοί αλλά μπορεί και περισσότερα.

Ο Καλάσνικοφ δεν εισέπραξε ούτε ένα καπίκι για το δώρο που έκανε στην πατρίδα του. Του αρκούσε ότι αναγνώρισαν τις υπηρεσίες του φορτώνοντάς τον με παράσημα. Και ότι η πατρίδα σεβάστηκε το μυστικό του μέχρι την κατάρρευσή της. Γιατί ο Καλάσνικοφ ήταν γιος χωρικών τους οποίους το καθεστώς έκρινε σκόπιμο να εκτοπίσει στη Σιβηρία επειδή θεωρήθηκαν πολύ πλούσιοι για τα κομμουνιστικά δεδομένα στις διαβόητες σταλινικές εκκαθαρίσεις. Ο Μιχαήλ κατάφερε να επιβιώσει και να τινάξει τη ρετσινιά. Εγινε ο τέλειος εργάτης του καθεστώτος που τον εξέλεξε μέχρι και μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ.

Το 1990, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, ο Καλάσνικοφ ανακάλυψε με έκπληξη ότι το όνομά του είναι μύθος. Αυτό τον μύθο εκμεταλλεύονται σήμερα η κόρη του και ο εγγονός του που υπέγραψαν συμφωνία με μια γερμανική επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει το όνομά τους σε διάφορα προϊόντα: από αναπτήρες μέχρι ομπρέλες και στυλό. Ο Καλάσνικοφ δεν είναι βέβαιο ότι θα χαρεί τον πακτωλό χρημάτων. Είναι 83 ετών και είναι μάλλον μεγάλος για να ξεκινήσει καριέρα ως επιχειρηματίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή