Ενα νεσεσέρ από Μπλερ σε Μπους

Ενα νεσεσέρ από Μπλερ σε Μπους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σαουδάραβες του χάρισαν έναν πίνακα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από τους Ιταλούς πήρε ένα εξαίσιο γλυπτό από αλάβαστρο. Από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πήρε μόνο ένα νεσεσέρ για κυρίους. Παρότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα προεδρίας του ακούγοντας -ή μάλλον διαβάζοντας- τους χλευασμούς και τις ύβρεις εναντίον του, ο Τζορτζ Μπους σίγουρα παίρνει πολλά δώρα από ξένους ηγέτες. H ανησυχία που προκάλεσε το δόγμα Μπους για προληπτικά στρατιωτικά χτυπήματα δεν έχει ανακόψει τη ροή των επίσημων φιλοφρονήσεων προς τον ηγέτη της μόνης υπερδύναμης.

Ο κατάλογος που διατηρεί το υπουργείο Εξωτερικών αντικατοπτρίζει τη βασική αρχή ότι τα δώρα προς τον πρόεδρο πρέπει να εναρμονίζονται με τα ενδιαφέροντά του. Οι πρόεδροι με ράντσο έπαιρναν δώρα σε σχέση μ’ αυτά. Ετσι, πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος έπαιρνε πλούσια διακοσμημένες καουμπόικες μπότες, αλλά μετά τα δώρα απηχούσαν τις δύσκολες στιγμές που περνούσε η χώρα. Οπως ένα ιαπωνικό τελετουργικό βέλος για να «πολεμήσει το κακό και να φέρει την ειρήνη στη γη». Και αρκετές εικόνες του Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει τον δράκο.

Δεν είναι σαφές τι συμβόλιζε το νεσεσέρ που πήρε από τον κ. Μπλερ. Πιθανώς, αναφερόταν στην παρατήρηση του προέδρου Μπους κατά την πρώτη συνάντησή τους, ότι και οι δύο χρησιμοποιούν την ίδια οδοντόκρεμα. Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο νεσεσέρ, αφού είναι διακοσμημένο με χρυσό και, επισήμως, κόστισε 216 λίρες (345 ευρώ). Δεν ήταν πάντως το φτηνότερο δώρο που έχει λάβει μέχρι τώρα ο Μπους. Από το Μαρόκο πήρε ένα δοχείο με δολώματα, αξίας μόλις 3 δολαρίων, και ένα κοινό βιβλίο για τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβαζνιέβσκι. O Καναδός πρωθυπουργός του χάρισε μια μολυβοθήκη, η επίσημη τιμή της οποίας δεν ξεπερνά τα 20 δολάρια.

Το νεσεσέρ, ίσως τελικώς να είναι το εξυπνότερο δώρο προς τον πρόεδρο. Είναι χρήσιμο, προσωπικό και αρκετά φτηνό ώστε να επιτρέπεται στον πρόεδρο να το κρατήσει για τον εαυτό του. O πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τα δώρα που θα κρατήσει για τον εαυτό του. Τα υπόλοιπα παραδίδονται στο κρατικό αρχείο και από κει μπορεί να καταλήξουν στα υπόγεια των προεδρικών βιβλιοθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή