Είναι πολλοί φτωχοί στη δημοκρατία…

Είναι πολλοί φτωχοί στη δημοκρατία…

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αμερικανός πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στην Αφρική, αγνόησε όμως το πραγματικό πρόβλημα. Στη Μαύρη Ηπειρο το θέμα δεν είναι ότι λείπει η εξωτερική βοήθεια ούτε ότι λείπουν τα νοσοκομεία.

Στη δεκαετία του ’60, πολλές αφρικανικές οικονομίες ήταν πιο ανεπτυγμένες από τη Νότια Κορέα. H ήπειρος μπήκε σε τέλμα κυρίως διότι ανέλαβαν την εξουσία διεφθαρμένα δικτατορικά καθεστώτα – όσο για το πισωγύρισμα κάποιων περιοχών στον Μεσαίωνα, αυτό οφείλεται προπαντός στην κατάρα των πολέμων. Για να αλλάξει πραγματικά την Αφρική, ο κ. Μπους πρέπει να ενεργήσει σε δύο τομείς. Πρώτον να συνδράμει στον τερματισμό των πολέμων και δεύτερον να βοηθήσει τις δημοκρατικές δυνάμεις να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθεί αντιτρομοκρατικούς νόμους λιγότερο αυστηρούς απ’ όσο θα επιθυμούσε. Ενα παράδειγμα αυτού είναι η Κένια, μια χώρα με μεγάλη φιλοδυτική ελίτ, που απεχθάνεται την τρομοκρατία, αντιστέκεται όμως και στην προτεινόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία, φοβούμενη την κατάχρησή της. H κυβέρνηση Μπους δεν συνειδητοποιεί ότι το κράτος δικαίου δεν έχει την ίδια μακρά παράδοση στην Αφρική όπως έχει στη δύση. Στις ΗΠΑ, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που περιορίζει κάποια πολιτικά δικαιώματα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας δεν πλήττει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Αφρική όμως ναι. Στην ήπειρό μας, οι φιλοδημοκρατικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να προωθήσουν συντάγματα και νόμους που επιτρέπουν την ελευθερία του Τύπου, τις δίκαιες δίκες, τις διαφανείς εκλογές και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα μόλις την τελευταία δεκαετία.

Οι ρίζες αυτής της προόδου είναι τόσο ρηχές που μπορούν να εξαφανιστούν με έναν και μόνο αντιτρομοκρατικό νόμο. Ετσι, ουσιαστικά καταστρέφονται οι πολιτικές ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν ανοικτές και πλούσιες κοινωνίες, και να ανακουφίσουν τη φτώχεια και την αποξένωση από την οποία συχνά ξεπηδούν οι τρομοκράτες.

(1) O αρθρογράφος εργάζεται σε εφημερίδες της Κένυας και της Ουγκάντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή